Taliban, ülkenin kuzeyinde üç kenti ele geçirdi

Taliban, ülkenin kuzeyinde üç kenti ele geçirdi
Afganistan’da Taliban güçleri, hükümet güçleriyle şiddetli çatışmalar sonrası ülkenin kuzeyindeki önemli kentlerden Kunduz, Sar-i Pl veTalokan’ ele geçirdi. Böylece Cuma gününden bu yana beş vilayet başkenti Taliban güçleri...

Afganistan’da Taliban güçleri, hükümet güçleriyle şiddetli çatışmalar sonrası ülkenin kuzeyindeki önemli kentlerden Kunduz, Sar-i Pl veTalokan’ ele geçirdi. Böylece Cuma gününden bu yana beş vilayet başkenti Taliban güçleri tarafından alınmış oldu.
Binaların ve dükkanların alevler içinde kaldığı Kunduz kentinde kaos yaşandığı ve kent merkezine Taliban bayrağının çekildiği bildiriliyor. Kunduz, Cuma gününden bu yana Taliban’ın eline geçen beş vilayet başkentinden biri ve şu ana kadarki en önemli kazanımı oldu. Ülkenin batısındaki güneydeki Kandahar ve Leşkergah’ta da şiddetli çatışmalar yaşandığı bildirildi.
ABD ve diğer yabancı güçlerin 20 yılın ardından çekilmeye başlamasıyla ülke genelindeki çatışmalar şiddetlendi. Taliban güçleri son haftalarda hızla ilerledi. Kırsal kesimlerde geniş toprak kazanımları elde eden Taliban, şu anda önemli kentleri ve kasabaları hedef alıyor. Çatışmalar nedeniyle binlerce sivil evlerinden oldu. Ülkenin kuzeydoğusundaki Asadabad kentinde aralarında bebeklerin ve da bulunduğu ailelerin bir okula sığındığı bildirildi.

ABD TALİBAN MEVZİLERİNİ BOMBALADI

Bu arada Afganistan’ın kuzeyindeki Cüzcan vilayetinde ABD birliklerine ait B-52 bombardıman uçakları, ilerleyen Taliban mevzilerini bombaladığı bildirildi. Afganistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Favad Aman, basına yaptığı açıklamada, ABD birliklerine ait B-52 bombardıman uçaklarının Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan şehrindeki Taliban mevzilerini bombaladığını aktardı. Saldırıda 200’den fazla militanın öldürüldüğünü ifade eden Aman, Taliban’a ait çok sayıda silah ve mühimmatın da imha edildiğini belirtti.