Taliban’dan kaçanlar, Türkiye’ye gelmek istiyor

Taliban’dan kaçanlar, Türkiye’ye gelmek istiyor
Batılı ülke askerlerinin çekilmelerinin son aşamaya gelirken Taliban da her geçen gün Afganistan’daki etkinliğini artırıyor. Taliban’ın etkinliğini daha da artıracağını gören ve cezalandırılmaktan korkan Afgan memur kesiminin,...

Batılı ülke askerlerinin çekilmelerinin son aşamaya gelirken Taliban da her geçen gün Afganistan’daki etkinliğini artırıyor. Taliban’ın etkinliğini daha da artıracağını gören ve cezalandırılmaktan korkan Afgan memur kesiminin, Türkiye’ye gelmenin yollarını aradığı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Taliban saldırıları nedeniyle yılbaşından bu yana 223 bin Afgan evlerini terk etmek zorunda kaldı, bu sayı sadece geçen hafta 56 binin üzerindeydi. Taliban alan kazandıkça, Suriye’den sonra en çok mülteci üreten ikinci ülke olan Afganistan’dan yeni bir göç dalgası başlaması bekleniyor.

Hürriyet’e konuşan İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır’ın verdiği bilgiye göre, Taliban’ın zaferi halinde cezalandırılmaktan korkan memurlar, bir süredir Türkiye’ye gelmenin yollarını arıyor. Düzensiz göç yöntemlerine başvurmak yerine sağlık turizmi, konut alımı, eğitim gibi alternatifleri deneyen bu kişilerden çok azı şu ana dek vize alabilmiş. Çorabatır, “Afganistan’da Kabil hükümetinin dayanamayacağı endişesi var ve bu durum insanları göç etmeye itiyor. Bunlar arasında Kabil hükümetinin memurları, öğrenciler, yüksek düzeyli çalışanlar da var” bilgisini veriyor.

Çorabatır, bu kişilerin geçmiş yıllardaki örneklerde olduğu gibi ülkeleri karayoluyla aşarak Türkiye ve oradan da Avrupa’ya gitmeyi denemek yerine, bir şekilde vize alarak Türkiye’de güvenli bir gelecek kurmak istediklerini söylüyor.

ABD ve NATO askerlerinin çekilmeye devam ettiği Afganistan'da Taliban ilerlemeye devam ediyor. Örgüt, son olarak ülkenin batısındaki İran Kale sınır kapısından sonra kuzey batısındaki Türkmenistan'daki Torkundi sınır kapısında da kontrolü ele geçirdi.