Taliban’dan kadınlara bir yasak daha

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 25, 2022 / 00:03

Afganistan’da kadınların hak ve özgürlüklerini kısıtlamaya devam eden Taliban bu kez de kadınların yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarında (STK) çalışmalarını yasakladı.

Ekonomi Bakanlığı’ndan gönderilen bir mektupta, kadın çalışanların bir kısmının yönetimin kadınlara yönelik kıyafet kurallarına uymadıkları gerekçesiyle bir sonraki duyuruya kadar çalışmalarının yasaklandığı belirtildi.

STK’larda çalışan kadın personelin “doğru düzgün” başörtüsü ya da hicab takmadığına dair “ciddi şikayetler” aldığını ifade eden bakanlık, mektuptaki emre uymadığı tespit edilen STK’ların Afganistan’daki faaliyet lisansının iptal edileceğini bildirdi.

Sözcü,  mektubun Afganistan’ın ACBAR olarak bilinen insani yardım kuruluşları koordinasyon organı altındaki kuruluşlar için geçerli olduğunu söyledi. 180’den fazla yerel ve uluslararası STK’yı kapsayan bu organ BM’yi içermiyor. Ancak BM, insani yardım çalışmalarını yürütmek için genellikle ülkede kayıtlı STK’larla sözleşme yapıyor.

Yardım çalışanları, kadınların yardıma erişebilmelerini sağlamak için kadın çalışanların kritik önem taşıdığının altını çiziyor.

AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz 2021’de “Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok” demişti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top