Taliban’ın Türk askerine ihtiyacı yok

Taliban’ın Türk askerine ihtiyacı yok
Taliban'ın Sözcüsü Zabiullah Mücahid, batılı askerlerin çekilmesinin ardından Kabil Havaalanı’ndaki güvenliği kendilerinin sağlayabileceğini, bu konuda Türk askerine ihtiyaçları olmadığını söyledi.Uluslararası ajansların...

Taliban'ın Sözcüsü Zabiullah Mücahid, batılı askerlerin çekilmesinin ardından Kabil Havaalanı’ndaki güvenliği kendilerinin sağlayabileceğini, bu konuda Türk askerine ihtiyaçları olmadığını söyledi.

Uluslararası ajansların haberlerine göre Mücahid, ülkedeki son durumla ilgili yerli ve yabacı basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türk askerinin Afganistan’daki durumuna ilişkin bir soru üzerine, Mücahid, "31 Ağustos'a kadar tüm yabancıların tahliye edilmesini istiyoruz. Türk askerinin Kabil Havalimanı'ndaki varlığına ihtiyaç yok. Havalimanını kendimiz koruyacağız. Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz, fakat askerlerini burada istemiyoruz " dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Berlin'de yaptığı açıklamada, "ABD, Türkiye ve diğer ülkelerle Kabil Havalimanı'nın faaliyetlerine devam etmesi konusunda görüşme halindeyiz. Bu konu aynı zamanda ABD güçlerinin çekilmesinden Taliban ile görüşmeleri de gerektiriyor" açıklamasını yapmıştı.

HAVAALANINA GİDİŞLERE İZİN YOK

Mücahid, bölgedeki kaos nedeniyle Afgan vatandaşlarının havaalanına gitmesine de artık izin veremeyeceklerini belirtti. Havaalanının etrafında bekleyen kalabalıkların evine dönmesi gerektiğini kaydeden Mücahid, bu kişilerin güvende olacağını garanti ettiklerini duyurdu.

ABD'nin insanları havaalanına davet etmeye devam ettiğini söyleyen Mücahit, "Amerikalılardan talebimiz, Afganları ülkeyi terk etmek için cesaretlendirmemeleri" dedi ve ekledi: "Onların yeteneklerine ihtiyacımız var."

 Mücahid, ülkede medya, hastaneler, okullar, yerel yönetimler ve üniversitelerin tekrar işlemeye başladığını da ekledi. Kadınlara yapılan "işe gitmeyin" çağrısının geçici olduğunu savunan Mücahid, "Bu onların kötü muamele görmesini engellemek için" dedi, geçici bir süreliğine evde tutulan kadınların işlerinden çıkarılmadığını ve maaşlarında kesinti yapılmayacağını öne sürdü.

Ülkedeki büyükelçiliklerin güvenliği konusunda da garanti verdiklerini anımsatan Mücahid, diğer ülkelere büyükelçiliklerini kapatmama çağrısı yaptı.