Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

TANITIYORLAR AMA GETİREMİYORLAR!

Türkiye’de otomotiv sektörü büyük bir belirsizlik döneminden geçiyor. Halkın büyük kısmı düşen alım gücünün karşısında kurla ve vergilerle uçan fiyatlar nedeniyle sıfır bir otomobil alamazken, parası olan, yatırım amaçlı düşünenler ise istese bile alamıyor. Çünkü dünyada tedarik problemlerine bağlı üretimlerde aksaklıklar var ve üretilen az sayıdaki yeni modelin önceliği de Türkiye değil. Böyle olunca özellikle lüks markalarda tanıtılan her yeni modelin ülkemize ne zaman geleceği soru işareti oluyor. İşte aşağıda geçen hafta tanıtılan 3 premium elektrikli model bulunuyor. 3’ünde de geliş tarihleri afaki. Yani fiyatları 5-6 milyon TL’yi bulan otomobilleri isteseniz de ne zaman alacağınız meçhul.

MART 2023'TE GELMESİ BEKLENİYOR
JAPON Toyota’nın bünyesindeki premium otomobil üreticisi Lexus’un tamamen yeni elektrikli modeli RZ 450e’yi test edemedik ama 2 hafta önce Barselona’da yakından görme fırsatı bulduk. 400 km’nin üzerinde menzil sunan iddialı model, Türkiye’ye ancak Mart 2023’te gelecek. O da kesin değil! Toyota’nın ilk elektrikli modeli bz4x ve Subaru Solterra ile aynı platformu paylaşan Lexus RZ 450e, tasarım ve kalite olarak ise kardeşlerinden ciddi şekilde farklılaşıyor. Toyota bz4x’in Türkiye’ye yıl sonunda getirilmesi için çalışılsa da büyük ihtimalle Lexus RZ ile eş zamanlı gelme durumu da ortada. One Motion Grip ismi verilen elektronik direksiyon sistemi, modelin dikkat çeken teknolojilerinden biri. İsteğe bağlı tercih edilen yeni direksiyonun “kelebek” şeklindeki tasarımı ise göstergeler ve yol için daha iyi görüş açısı sağlıyor.

Elektrikli Lexus RZ 450e

Altyapımızı tamamlıyoruz
NX ile başlayan global Lexus ürün atağının bir sonraki adımı olan RZ’nin Barselona’daki tanıtımında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Ali Haydar Bozkurt, “Lexus oldukça iddialı bir döneme giriş yaptı. Türkiye’de de pazara sunduğumuz yeni NX modelinin ardından markamızın atağı tam elektrikli RZ ile devam ediyor. Bu, 2030’da Avrupa’da tamamen elektrikli markası olacak Lexus için önemli bir adım. 2022’nin sonunda yollara çıkacak RZ modelini, biz de Mart ayından itibaren Türkiye’de pazara sunmayı hedefliyoruz. Bunun için şimdiden elektrikli araç alt yapımızı hazırlıyoruz ve RZ modelini pazara sunduğumuzda 60’ın üzerindeki satış sonrası hizmet noktalarımız dâhil olmak üzere yüzde 100 elektrikli araç hizmetine tamamen hazır olacağız” dedi.

BİR İHTİMAL ARALIKTA GELEBİLİR
BORUSAN Otomotiv’in Türkiye distribütörü olduğu BMW’nin amiral gemisi modeli BMW 7 Serisi yenilendi ve geçen hafta tanıtıldı. BMW’nin 45 yıllık geçmişe sahip amiral gemisi olan 7 Serisi’nin 7. Jenerasyonu, BMW Group Dingolfing Fabrikası’nda içten yanmalı, hibrit ve tam elektrik motorlu üç versiyonuyla üretilecek. Elektrikli modeli sadece Avrupa’da satılırken, içten yanmalı motorları ise Avrupa dışında yer bulacak. Yeni 7 Serisi Türkiye’ye ise yıl sonunda ilk olarak tamamen elektrikli i7 xDrive60 versiyonuyla gelecek. 3 litrelik dizel versiyonu ise 2023 başında Türkiye’de satışa sunulacak.

Elektrikli BMW i7

Arkada dev ekran var
Yeni BMW 7 Serisi’nin tamamen elektrikli versiyonu i7 xDrive60 ise her açıdan sıfır emisyonlu olduğunu vurguluyor. Opsiyonel olarak sunulan M Excellence paketi ise tamamen elektrikli Yeni BMW 7 Serisi’ne markaya özgü dinamizm katıyor. WLTP normlarına göre 625 km’ye varan menzil sunan bu modeli ön ve arka aksta yer alan iki elektrik motoru hareket ettiriyor. Toplamda 544 beygir güç ve 745 Nm tork üreten Yeni BMW 7 Serisi i7 xDrive60, DC şarj istasyonunda yüzde 10’dan yüzde 80 doluluğa sadece 34 dakikada ulaşabiliyor. Bu arada yeni 7 Serisi’nin arka tarafından 31.3 inçlik dev panaromik bir ekran bulunuyor. Kapı kollarındaki tüm fonksiyonları kumanda eden dijital ekran da dikkat çekici

EKİMDEN İTİBAREN ANCAK ÖZEL SİPARİŞLE
ALMAN Mercedes, elektrikli EQ markası altında Türkiye’de 4.4 ila 4.9 milyon TL arasında fiyata sahip elektrikli sedan modeli EQS’in 20 santimetre yüksek SUV versiyonunu da tanıttı. EQS SUV, güçlü motorları, 4MATIC dört tekerlekten çekiş sistemi ve akıllı offroad sürüş moduyla dikkat çekiyor. 5 ve 7 kişilik oturma kapasitesine ve 660 km’yi bulan menzile sahip EQS SUV, Türkiye’ye ise ekim ayında gelecek. Yeni model ABD’de üretildiği için normal elektrikli vergisinin dışında yüzde 60 ek vergiye de tabi olacak. Bu yüzden ağırlıklı olarak özel siparişle getirilecek.

Elektrikli Mercedes EQS SUV

30 dakikada şarj oluyor
Yeni EQS SUV’un üç farklı versiyonu mevcut: EQS 450+, EQS 450 4MATIC ve EQS 580 4MATIC. EQS SUV, 200 kW hızlı şarj desteğine sahip ve bu hızla batarya kapasitesi 30 dakika şarj ile %10’dan %80’e çıkabiliyor. EQS 450+ için ayrıca 200 kW sarj ile 15 dakikada 250 kilometre sürüş menzili elde edilebildiği de not düşülmüş. Diğer versiyonlar için bu değer henüz açıklanmamış.

HAFTANIN DİKKAT ÇEKEN HABERLERİ

Türkiye’de üretilenen güçlü otomobil
HYUNDAI Assan tarafından İzmit’te üretilen i20’nin performans versiyonu olan i20 N, 595 bin TL’ye satışa sunuldu. 204 beygir gücünde 1.6 litre turbo motora sahip araç, 0-100 km’ye 6,2 saniyede çıkarken, 230 kilometre maksimum hıza ulaşıyor. İzmit’te yılda 3 bin 500 adet üretilecek bu spor model Türkiye’den Avustralya, Yeni Zelanda dâhil 40’tan fazla ülkeye ihraç edilecek. Bu yıl Türkiye için ayrılan 100 adetlik kotanın ise tamamı şimdiden satılmış.

Gölcük’ten ikinci elektrikli yolda
FORD Otosan’ın 2 milyar dolarlık yatırım planı içinde ürettiği ilk tam elektrikli ticari modeli E-Transit’in ardından yeni nesil elektrikli Transit Custom da devreye giriyor. 9 Mayıs’ta tüm dünyaya tanıtılacağı açıklanan aracın, Volkswagen için yeni nesil Transporter versiyonu da Gölcük’te üretilecek.

Mobilyacıdan elektrikli oto
İNEGÖLLÜ Saloni Mobilya’nın elektrikli mikro otomobil markası Amperino’nun ilk modelinin prototipi bitiyormuş. Teknik deneme sürüşlerine 3 ay içerisinde başlanacakmış. 150 km menzile sahip araç 90 km hız yapıyor. Aracın tasarımını ise Mimar Sinan Üniversitesi’nden sınıf arkadaşım Sedat Öztürk yapıyormuş.

Koreli Kia, Berk’in tasarımını üretecek
G.KORELİ otomotiv üreticisi Kia, Türk tasarımcı Berk Erner tarafından tasarlanan ve markanın elektrikli geleceğini temsil eden SUV konsepti EV9’u üretip 2023’te piyasa sürecek. 500 km’ye yakın menzile sahip aracın seri üretim versiyonu konsepte %90 yakın olacakmış. Erner, 2018’den bu yana Kia’nın Kaliforniya’daki tasarım stüdyosunda çalışıyor.

Otomotiv bayileri yeni başkanını seçti
OTOMOTİV Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanlığına Dr. Altuğ Erciş seçildi. Başkan Turgay Mersin’in genel kurul öncesi istifasının ardından OYDER Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucunda başkanlığa seçilen Erciş, 3 yıl bu görevi üstlenecek. Genel Kurul’da başkan seçilen Dr. Altuğ Erciş’in Başkan Vekilliklerini Zeynep Fidan Soysal ve Uğur Güven üstlenirken, yönetime Soysal dışında Gizem Yüzbaşıoğlu ve Hilal Kosif olmak üzere ilk kez 3 kadın girdi.

Üstsüz yeni Ferrari 2023 baharına gelir
FERRARİ, 6 silindirli şarj edilebilir hibrit modeli (PHEV) 296 GTB’nin üstü açılan kardeşi 296 GTS’i (Gran Turismo Spider) tanıttı. 3 litre motoru 663 beygir güç üreten araç elektrikli motorla 830 beygir gücü ulaşıyor. Bu arada geçen sene Haziran ayında tanıtılan 296 GTB’den şu ana kadar Türkiye’den 20 adet sipariş alınmış, Henüz teslimatlar yapılmamış ama genelde bu tip araçlar tanıtıldıktan 12 ay sonra geliyor. Yani 296 GTS’i de ancak seneye bahara görürüz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi