TARAFTARLARI SOKAKTA, LİDERLERİ YURT DIŞINDA!

TARAFTARLARI SOKAKTA, LİDERLERİ YURT DIŞINDA!
Belarus'ta hafta sonu yapılan seçimlerden sonra sıcak günler yaşanıyor. Seçimlere şaibe karıştığı iddiasıyla başlayan gösterilerde binlerce kişi gözaltına alınırken, seçimden zaferle ayrılan devlet başkanı Lukaşenko'nun...

Belarus'ta hafta sonu yapılan seçimlerden sonra sıcak günler yaşanıyor. Seçimlere şaibe karıştığı iddiasıyla başlayan gösterilerde binlerce kişi gözaltına alınırken, seçimden zaferle ayrılan devlet başkanı Lukaşenko'nun rakibi muhalif siyasetçi Tikhanouskaya'nın ülkeden kaçtığı açıklandı.

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, “Tikhanouskaya açıkça bir baskıyla karşı karşıya kaldı ve ülkeyi terk etmekten başka çaresi kalmadı. Diğer seçeneği özgürlüğünden olmaktı ve kendisine ülkesini terk etmesine izin verilince bu fırsatı kullandı” dedi. Tikhanouskaya ise yaptığı açıklamada ülkeden zorla çıkarıldığı iddiasını reddederek, çocuklarını korumak için kararı kendisinin verdiğini söyledi.

Ne olmuştu?

Belarus’ta pazar günü düzenlenen seçimleri 26 yıllık lider Lukaşenko’nun yüzde 80.23 oyla kazandığı açıklanmıştı. Yüzde 9.9 ile ikinci en yüksek oyu alan Tikhanouskaya ise seçimleri kendisinin kazandığını savunarak sonuçları tanımadığını ilan etmişti. Tikhanouskaya, Lukaşenko’yu iktidarı barışçıl yollardan bırakma çağrısı yapmıştı. Tikhanouskaya destekçilerinin protestoları ise seçimden bu yana devam ediyor.