Tarihi bina 100. yıla yetiştirilmeye çalışılıyor

Tarihi bina 100. yıla yetiştirilmeye çalışılıyor
Türkiye'nin ilk ekonomi politikalarının tartışıldığı İzmir İktisat Kongresi'nin tarihi binası, aslına uygun şekilde yeniden inşa edilirken çalışmaların, 100. yıl dönümüne kadar tamamlanması bekleniyor. Cumhuriyetin ilanından...

Türkiye'nin ilk ekonomi politikalarının tartışıldığı İzmir İktisat Kongresi'nin tarihi binası, aslına uygun şekilde yeniden inşa edilirken çalışmaların, 100. yıl dönümüne kadar tamamlanması bekleniyor. Cumhuriyetin ilanından önce 17 Şubat 1923'te Kemeraltı Çarşısı sınırlarında incir deposu olarak kullanılan Guiffray Hanı'nda toplanan İzmir İktisat Kongresi, "Misak-ı İktisadi" başlığı altında milli bir ekonominin inşası için nasıl bir yol haritası izlenmesi gerektiğine yönelik önemli kararlara sahne oldu. İlk toplantıya ev sahipliği yapan bina, 1979'da yıktırıldı. İzmir Valiliği, İktisat Kongresi'ni 100. yılında yeniden aynı yerinde düzenlemek üzere proje hazırladı. Binanın eski resimlerine bakılarak proje hazırlanmasının ardından yüklenici firma, iki katlı, 14 metre yüksekliğindeki kongre merkezinin yapımına başladı.


Binanın 17 Şubat 2023'te düzenlenecek 5. İzmir İktisat Kongresi'ne yetiştirilmesi için çalışmalar devam ediyor. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, " İzmir'in çok önemli bir değeri ortaya çıkacak. Türk Tarih Kurumu ve Yüksek Öğretim Kurumu'nun da desteğiyle uluslararası katılımlı olacak şekilde iktisat kongresini 100. yılında otantik binasında, aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş binasında yapacağız" demişti.