Tarihi eserler bilimle ayaĞA kalkacak

Tarihi eserler bilimle ayaĞA kalkacak
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerin etkilediği Gaziantep’te bulunan tarihi yapı ve mekanlardaki hasar kayıt altına alındı.Bu kapsamda birçok üniversitenin ilgili bölümlerinden akademisyenlerin bulunduğu bilim kurulunca,...

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerin etkilediği Gaziantep’te bulunan tarihi yapı ve mekanlardaki hasar kayıt altına alındı.

Bu kapsamda birçok üniversitenin ilgili bölümlerinden akademisyenlerin bulunduğu bilim kurulunca, saha incelemesi ve raporlama yapıldı. Verilerin toplandığı rapor, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teslim edildi. Şahin, gazetecilere, afet sonrası hasar alan kültürel mirasları bilimin ışığında iyileştirileceğini ve kuvvetlendirileceğini belirtti.



Gaziantep’in tarih bakımında önemli olduğuna dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti: “Bilim kurulundaki hocalarımız kendi alanında uzman. Gaziantep Kalesi başta olmak üzere han, hamam ve minarelerin bir an önce restorasyona ihtiyaç olduğu bir dönemde bilimin sesine kulak veriyoruz. Hocalarımızın çalışmalarının ardından elimizde çok önemli rapor var. Öncelikle güvenlik ve ardından belgeleme başlıklarıyla aşamalarda ne yapmamız gerektiğini, şehri hızlı bir şekilde bütün dönemlerin dokularını eski haline döndürecek altyapıyı oluşturacağız.”

Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Gök ise kentin depremin hasarını çok kısa sürede atlatacağına inandığına işaret ederek, bilimin rehberliğinde, bilginin ışığında varlıkların kültürün ve toplumun istifadesine sunulacağını dile getirdi.