Tarihi yapının restorasyon yapılan bölümü yıkıldı

Tarihi yapının restorasyon yapılan bölümü yıkıldı
Gaziantep’in simgelerinden Kurtuluş Cami olarak bilinen, daha öncelerinde ise Meryem Ana Kilisesi veya Surp Asdvadzadzin Katedrali olarak kullanılan tarihi yapı, depremlerden büyük hasar gördü.Gazete Duvar’dan Cihat Öztürk’ün...

Gaziantep’in simgelerinden Kurtuluş Cami olarak bilinen, daha öncelerinde ise Meryem Ana Kilisesi veya Surp Asdvadzadzin Katedrali olarak kullanılan tarihi yapı, depremlerden büyük hasar gördü.

Gazete Duvar’dan Cihat Öztürk’ün haberine göre, tarihçi Murad Uçaner, tarihi yapının yanlış restorasyon sonucu zarar gördüğünü söyledi. Uçaner, restorasyondaki yanlışlara ilişkin olarak şunları söyledi:

“Meryem Ana Kilisesi’nin kubbesi ki, en önemli bölümü, işçiliği de en zor olan bölümü, yanlış restorasyondan dolayı yok oldu. Minareler, kubbenin üzerine çöktü. Burası Antep’in simgelerinden biri. Antep Kalesi ne kadar önemliyse bu kent için, Kurtuluş Cami veya Meryem Ana Kilisesi de o kadar önemli. Bu nedenle restorasyona bir an önce başlanması gerekiyor.

Restorasyon, müteahhit mantığıyla yapılmamalı. Konunun uzmanlarından yardım alınması gerekir. Gönlüm bu kentte yaşayan Müslümanlarla Antep kökenli Ermenilerin el birliğiyle restorasyonun yapılması. Daha sonra yeniden halkın hizmetine açılması yönünde bir dileğim var ama bu gerçekleşir mi, bilmiyorum. Yaptığım kişisel görüşmelerde diasporadaki Antep kökenli Ermeniler maddi manevi her türlü katkıyı da vermeye hazır.”