Tarihi yeniden yazıyor

Tarihi yeniden yazıyor
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklamada bulundu. Kabine toplantısında yine muhalefeti hedef alan Erdoğan, “Sadece bu ayın 22 gününde Osmangazi Köprüsü’nü günde ortalama 51 bin araç kullandı....

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklamada bulundu. Kabine toplantısında yine muhalefeti hedef alan Erdoğan, “Sadece bu ayın 22 gününde Osmangazi Köprüsü’nü günde ortalama 51 bin araç kullandı. Araç garanti oranı yüzde 116’ya, garanti rakamının üstüne çıkmış durumda. Adını niye Yavuz Sultan Selim koydunuz. Kendi adını koysaydın. Ben öldükten sonra siz koyarsınız dedim. Biz tarihimizle gurur duyuyoruz. Onlar tarih yazdılar. Sultan Abdülhamid 33 sene gram yer kaybetmeden Osmanlı’yı yöneltti” dedi.

Erdoğan’ın 33 sene boyunca bir gram yer kaybetmediğini iddia ettiği Sultan Abdülhamid’in Tunus, Bulgaristan, Sırbistan, Bosna Hersek ve Kıbrıs’ı kaybettiği ise belgeleriyle sabit.

Erdoğan’ın daha önce İYİ Parti lideri Meral Akşener’e yönelik eleştirisinde de aynı iddiayı dile getirmesinin ardından teyit.org isimli site belgelerle Abdülhamid’in kaybettiği toprakları sıraladı.


MSB BELGELERİNDE VAR
34. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid, 1876-1909 tarihleri arasında tahtta kaldı. II. Abdülhamid’in saltanatı sırasında imparatorluk topraklarını önemli ölçüde korunduğu da anlatılanlardan; ancak bu hiç toprak kaybedilmediği anlamına gelmiyor. Hiçbir kaynakta böyle bir bilgi yer almıyor.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından 2004 yılında yayınlanan 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı Zaman Dizini isimli kitabın sunuş bölümünde, bu dönem kaybedilen topraklara vurgu yapılıyor:

Bilindiği üzere 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı Türk tarihi açısından çok olumsuz sonuçlara neden olmuştur. Osmanlı Devleti çok büyük toprak kaybına uğramış, büyük çaptaki iç göçler nedeniyle ülkenin siyasi, toplumsal ve iktisadi düzeninde sıkıntılar başlamıştır.

1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı, II. Abdülhamid saltanatının ilk yıllarına denk geliyor.

‘OSMANLI BİRÇOK YERDE HAKİMİYETİNİ KAYBETTİ’
Türkiye Diyanet Vakfı’nın İslam Ansiklopedisi’ne göre de Ayastefanos Anlaşması nedeniyle Osmanlı pek çok yerde hakimiyetini yitirmişti:

Anlaşmanın tam metnine de internetteki açık kaynaklar üzerinden de ulaşılabiliyor.

Osmanlı’nın Romanya, Karadağ, Sırbistan, Bulgaristan, Bosna Hersek, Kars, Ardahan, Batum ve Doğubeyazıt’taki hakimiyetini kaybetmesine İngiltere başta olmak üzere başka ülkeler de muhalefet edince, anlaşmadaki 29 madde 1878’de Berlin Kongresi’nde yeniden ele alındı. Türk Tarih Kurumu kaynaklarına göre süreç sonunda 1881 yılında Teselya Yunanistan’a bırakıldı.

BOSNA HERSEK VE KIBRIS DA KAYBEDİLDİ
2015 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan bir yönetmelikle kurulan Yıldız Teknik Üniversitesi Sultan II. Abdülhamid Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin kayıtlarına göre de, padişahın tahta çıkışından bir yıl sonra, yani 1877’de çıkan Osmanlı-Rus savaşı sonunda 13 Temmuz 1878’de imzalanan Berlin Anlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkanlardaki gerilemesi resmiyet kazandı, Bosna Hersek ve Kıbrıs kaybedildi.

ERDOĞAN DAHA ÖNCE DE ‘İDAM EDİLDİ’ DEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Mart 2016 yılında Yıldız Sarayı Silahhane binasında yaptığı konuşmada söylediği “Osmanlı’nın en zayıf olduğu dönemde hiçbir şey kaybetmeden bu toprakları koruyan liderin hâl fermanını imzalayarak kendisini ne yazık ki idam etmişler” sözleri yeniden gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Sultan Abdülhamid’e yönelik söylediği video kısa sürede sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biri oldu.

Abdülhamid, 10 Şubat 1918’de 75 yaşındayken kalp yetmezliği nedeniyle öldü.

TARİHÇİLER ‘TOPRAK KAYBEDİLMEDİ’ DİYE BİR TEZ YOK DİYOR
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da katıldığı Teke Tek programında literatürde bu dönemde toprak kaybedilmediği yönünde bir tez olmadığını söyledi.

Murat Bardakçı da, Abdülhamid’in 33 yıllık saltanat döneminde Osmanlı’nın, Tunus, Mısır, Kıbrıs, Sırbıstan, Karadağ ve Romanya olmak üzere 1 milyon 592 bin 806 kilometre kare toprak kaybettiğini söyledi.

Bardakçı, Sultan Abdülhamid’in döneminde kaybedilen toprakların, bugünkü Türkiye’nin iki katı olduğunu da ifade etti. Bardakçı, Abdülhamid’in 16 eşi olduğunu da ifade ederek 13’ünün isimlerini saydı.