TARİHİN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

TARİHİN EN DÜŞÜK SEVİYESİ
Moody's Türkiye'nin kredi notunu düşürdüKredi derecelendirme kuruluşu Moody's, sürpriz bir kararla Türkiye’nin kredi notunu B1'den B2'ye düşürdü. Görünümü negatif olarak teyit etti. Yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe...

Moody's Türkiye'nin kredi notunu düşürdü

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, sürpriz bir kararla Türkiye’nin kredi notunu B1'den B2'ye düşürdü. Görünümü negatif olarak teyit etti. Yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altındaki bu not, 2001 krizi dönemi dahil Türkiye tarihinin en kötü kredi notu oldu. Moody's, kararın gerekçesinde -dolaylı ifadeler hariç- birçok kez ‘’ödemeler dengesi krizi’’ne vurgu yaptı. Karar “sürpriz” oldu çünkü Moody’s not değerlendirme için rutin takvimde 5 Haziran ve 4 Aralık tarihlerini vermişti.

3 gerekçeyle Türkiye’nin notunu kırdı

Moody’s, not kırmanın gerekçelerini 3 başlık altında topladı: Türkiye’nin dış kırılganlıklarının ödemeler dengesi krizine dönüşme ihtimali giderek artıyor. Türkiye’nin kredi profiline ilişkin riskler artarken ülkenin kurumları sorunlarla baş etme konusunda isteksiz veya yetersiz görünüyor. Türkiye’nin kredi notuyla ilgili uzun zamandır güçlü noktasını oluşturan bütçe imkanları eriyor.

3 gerekçeyle görünüm: ‘negatif’

Moody’s görünümü negatif olarak teyit etmesini de 3 başlıkta topladı: Türkiye’nin mali göstergeleri, önümüzdeki yıllarda beklenenden daha hızlı bir şekilde daha kötüye gidebilir. Yetkililerin sorunlara dönük yetersiz tepkisine ilişkin aşağı yönlü riskler de Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda tam anlamıyla bir ödemeler dengesi krizi yaşaması olasılığını artırıyor. ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler ile Doğu Akdeniz’deki gerilimleri içeren birkaç cephede artan jeopolitik riskler, herhangi bir kriz için hızlandırıcı olabilir.

Ödemeler dengesi krizi riski

Böylece Türkiye’nin kredi notu, tarihinin en düşük seviyesine gerilerken, “yatırım yapılabilir” seviyenin de 5 kademe altına gerilemiş oldu. B1 ve B2 not seviyeleri, Moody’s tarafından yapılan sınıflandırmada “yüksek derecede spekülatif” olarak değerlendiriliyor. Bu not seviyesinde Türkiye ile birlikte, Uganda, Tanzanya, Etiyopya ve Kenya gibi ülkeler yer alıyor. Moody’s, kısa süre önce Türkiye’nin görünümünü negatife çeviren Fitch gibi Merkez Bankası’nın rezervlerindeki erimeye vurgu yaptı. Moody’s: Rezervlerdeki erime kriz olasılığını artırıyor; bütçe açığı patladı; başkanlık sistemi kurumların itibarını zedeledi.

 ‘İktidarın 2003’te devraldığı kredi notunun altında’

Uğur Gürses: Moody's Türkiye'nin kredi notunu B2'ye düşürdü. Bu seviye, iktidar partisinin 2003'te devraldığı kredi notunun altında. Hem de tarihsel olarak en düşük seviye. Bilmeyenler için hatırlatma: Moody's gibi kredi dereceleme kuruluşları ülkemize borç veren kurumlara, fonlara, yatırımcılar yazıyor bu değerlendirmeleri. "Ben takmıyorum" demek işe yaramıyor.