Tarım Kredi Ak Parti’nin Arka Bahçesi

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 5, 2021 / 09:21

Tarım kredi kooperatiflerinin marketindeki fiyatların uygun olduğunu savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yine market fiyatları yalanladı. Üstelik Erdoğan’ın hedef gösterdiği “5 market”ten alınan fiyatlarla…
Erdoğan’ın 1 Ekim’de kullandığı, “Rekabeti bozan, piyasadaki hakim durumu kötüye kullanan ve fiyatları keyfi bir şekilde belirleyen firmaların üzerine kararlılıkla gideceğiz” ifadeleri üzerine 5 zincir markete (A101, ŞOK, Carrefour, BİM ve Migros) yönelik ‘fahiş fiyat’ denetimi başlamıştı.
Tarım kredi kooperatif market ile denetime tutulan zincir marketlerden biri olan A101’in ürün fiyatlarını aynı gramaj ve aynı gün için kıyasladık. Rastgele seçtiğimiz 16 temel gıda kaleminde yaptığımız karşılaştırmaya göre tarım kredi kooperatif markette 331 lira 30 kuruş tutan mal sepeti, A101’de 309 lira 20 kuruş tuttu. Buna göre söz konusu mal sepeti Erdoğan’ın fiyatlar uygun dediği tarım kredi kooperatif markette, başka bir zincir markete göre yüzde 7 daha pahalı.

Tarım Kredi Kooperatifi Zararda: Yıllık 58.2 Milyon Lira

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Fiyatlar noktasında gayet uygun” dediği Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinin zarar ettiği ortaya çıktı. Marketin 2019 yılında 46 milyon 5 bin 231 lira olan zararı, 2020 yılında 12 milyon 248 bin 330 lira artarak 58 milyon 253 bin 561 lira oldu.
ANKA Haber Ajansı’ndan Tamer Arda Erşin’in aktardığına göre Tarım Kredi Kooperatifi’nin marketlerinin şirket ismi Tarım Kredi Birlik Tarım Ürünleri. Şirketin bilançolarına göre 2019 yılında zararı 46 milyon 5 bin 231 liraydı. Bu zarar bir yılda 12 milyon 248 bin 330 lira artarak, 2020 yılında 58 milyon 253 bin 561 liraya çıktı. Yönetim Kurulu Başkanı Davut Arpa, eski AKP milletvekili olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz’ın eski danışmanı.

Birlik Yönetimi AKP’lilerde, Maaşları ‘Ticari Sır’

Eski AKP’lilerin Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği’nde aldıkları yüksek maaşlar da 2020 yılında gündeme gelmişti. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nde görev yapan eski AKP milletvekillerinin aldıkları yüksek maaşlarını, verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Ancak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, pek çok eski AKP yöneticileri ve milletvekillerinin yönetici olarak görev yapmaya başladığı Tarım Kredi Kooperatifleri Merkezleri Birliği’nde hangi yöneticilerin ne kadar tutarda maaş aldığını “ticari sır” olduğu gerekçesiyle açıklamadı. Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği, kredi verdiği çiftçilerden pandemi döneminde ödeme güçlüğü yaşayanlara haciz işlemi yapmasıyla da gündeme gelmişti.
AK PARTİ’NİN ARKA BAHÇESİ
CHP’li Bakıroğlu, kurum bünyesinde (2020 itibarıyla) göreve getirilen isimleri şöyle sıralamıştı:
Merkez Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz (eski AKP Bilecik Milletvekili)
GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Tunçak (eski AKP Bursa Milletvekili)
TAREKS Tarım Genel Müdürü Burhanettin Topsakal (eski AKP Trabzon Milletvekili)
TAREKS Hayvancılık Yönetim Kurulu üyesi Bünyamin Özbek (eski AKP Bayburt Milletvekili)
TAREKS Hayvancılık Genel Müdürü Adem Tatlı (eski AKP Giresun Milletvekili)
Tarım Kredi Yem Genel Müdürü Hasan Fehmi Kınay (eski AKP Kütahya Milletvekili)
TARKİM AŞ Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Aksoy (eski AKP Gaziantep Milletvekili adayı)

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top