Kleopatra Festivali

Kleopatra Festivali
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1.Uluslararası Tarsus Festivali, 7’den 77’ye tüm kesimlerin takdirini topladı. Hayatın her alanından içeriklerle dolu gerçekleştirilen festivalin 2.günündeki etkinlikler de,...

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1.Uluslararası Tarsus Festivali, 7’den 77’ye tüm kesimlerin takdirini topladı. Hayatın her alanından içeriklerle dolu gerçekleştirilen festivalin 2.günündeki etkinlikler de, festivale katılanların beğenisini aldı.

Uluslararası Tarsus Festivali’nde konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonlar için “Türkiye’de Millet İttifakı’na mensup belediyelerin halk nezdindeki kabulü çok yüksek. Bundan rahatsızlık duyuyorlar. Bu seçimlerin önemi, Türkiye’nin seçimi olması hasebiyle çok büyük. Bizim bu seçimlerde başarılı olma zorunluluğumuz var” dedi. 

SAVAŞ MECBUR KALINMADIKÇA CİNAYETTİR

Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı” söylemine ilişkin eleştirisi sebebiyle hedef gösterilen Seçer, Cumhuriyet’in bir barış projesi olduğuna dikkat çekmek istediğini söyledi:

“İktidarın ‘Türkiye Yüzyılı’ söylemlerine atıfta bulunarak ‘Vizyona bakın, top, tüfek, tank, İHA, SİHA, savaş, kahramanlık türküleri. Oysa Cumhuriyet barış projesidir’ dedim. Gençlerin bizden beklentilerinin ilim, fen, mutluluk, barış, refah olduğuna yaptığım vurgudan öte bir şey değil. Ben, savaş karşıtı bir düşünceye sahibim. Savaş, mecbur kalınmadıkça bir cinayettir, ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ bizim partimizin, Cumhuriyet’in kurucusunun sözüdür. Bunları referans alarak söyledim. Yaşadığımız coğrafyada mutlaka ordumuz güçlü olacaktır ama gençlerimizin önüne bunu değil, ilim, fen ve refahı, demokrasiyi koyarak daha doğru yapacağımızı düşünüyorum. Oradan bir vatan haini çıkarmaya çalışıyorlar ama biz buyuz, savaş yanlısı değiliz.”

SEKÜLER YAŞAM VURGUSU

Belediyelerin çalışmalarıyla ilgili sekülerlik vurgusu yapan Seçer, “1950 Türkiye’sinden bahsedemeyiz. Bizim diyeceğimiz şu, ‘Belediyelerimiz göstergedir.’ Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden memnunsanız CHP’nin milletvekili adayı oy ister. Daha seküler, çocuklarınızın keyif alacağı bir yaşam sağlamaya çalışıyoruz. Bunlar önemli referanslar” diye konuştu.

BİZDEN TERÖRİST ÇIKARAMAZLAR

Seçer, CHP’li belediyelerin rantı ve israfı bitirdikleri için hedef gösterildiğini, Mersin, Adana, İstanbul gibi şehirlerin sosyolojik ve etnik çeşitliliğinin terörle ilişkilendirme argümanı olarak kullanıldığını dile getirdi ve operasyonları “Bizden vatan haini, terörist çıkartamazlar” diyerek eleştirdi. Dava dosyalarının “içi boş” olduğuna dikkat çeken Seçer, “Tutuklamalar gizli tanık marifetiyle yapılıyor. Devletin bazı kurumlarını bir asa olarak kullanıp üzerimize gelenlere, o kurumlar lazım olacak” dedi.

KLEOPATRA YILINDA ÜÇ GÜN, 27 ÜLKE, 350 KONUK, 10 BİN YILLIK TARSUS

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ilkini düzenlediği Uluslararası Tarsus Festivali önceki gün (4 Kasım) başladı. “Kleopatra yılında buluşalım” çağrısıyla düzenlenen festivalde üç gün boyunca söyleşiler, konserler, dans gösterileri gibi etkinlikler planlandı.

Tarsus’u tanıtma amacı taşıyan festivale 27 ülkeden 350 konuk sanatçı, dansçı geldi. Ankara Gölbaşı’nda eğitim sırasında ölen Hava Astsubay Kıdemli Çavuş Özkan Demir’in Mersin’deki cenazesi nedeniyle festivalin ilk günü eğlence etkinlikleri iptal edilmişti. Kortej yürüyüşü dün (5 Kasım) yapılabildi. Yürüyüş, Kleopatra’nın Marcus Antonius’la buluştuğu nokta olan Kleopatra Kapısı’ndan başladı.

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, ilk İncil’in yazıldığı iddia edilen 10 bin yıllık tarihe sahip kenti tanıtmak amacı taşıyan festivalin, siyasi gerilimlerin ve mutsuzluğun hakim olduğu atmosferde insanları kaynaştırmayı da hedeflediğini söyledi.

OLMAZ OLSUN BU SİYASET

Kortej yürüyüşüne Seçer ve Bozdoğan ile birlikte Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile CHP Mersin milletvekilleri Alpay Antmen ve Cengiz Göksel de katıldı. Yürüyüşün ardından konuşma yapan Seçer, kardeşliğe ve birlikte yaşama vurgu yaparak şöyle konuştu:

“Sizlere güzel şeyler söyleyenlere, kardeşçe yaklaşanlara, din, dil, ırk ayrımı, siyasi ayrımcılık yapmayanlara destek olun. Onlarla beraber yürüyün. Ne çekiyorsa bu memleket ayrımcılıktan çekiyor. İnsanları birbirine düşüşerek oy alacaksak, belediye başkanlığı, cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturacaksak, olmaz olsun bu siyaset.”

Tarsus’un her köşesinde bir etkinlik

Festival kapsamında Tarsus Müzesi’nde düzenlenen ‘Yerel Kalkınmada Coğrafik İşaretler’ başlıklı söyleşide, Mersin ve ilçelerinin ürettiği coğrafik işaretli ürünler ile bu ürünlerin geliştirilme süreci ele alındı.

Bu söyleşideki konuşmasında, Mersinden Kadın Kooperatifi’nin kuruluş aşamasını ve hangi hedef doğrultusunda hayata geçirildiğini aktaran Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, “Üretimlerimizde ata tohumu, iyi tarım uygulamaları ve coğrafik işaretli ürünlerle çalışıyoruz. İşaret kente hikâye yaratıyor. Günümüzde de zaten bir yerin tanıtımı için, bir ürünün değerlenmesi için hikayelerin çok kıymetli olduğunu biliyoruz” dedi.

ST. PAUL MÜZESİ’NDEN FAZLA TURİST ÇEKER

Festivalin 2.gününde katılımcılar, eski Çırçır Fabrikası’nda düzenlenen ‘Tarsus’un Kültürel Geleceği ve Uluslararası Çağdaş Sanatlar Müzesi Üzerine’ başlıklı söyleşiyi dinleme fırsatı da buldular. Söyleşinin yapıldığı taş yapının bile heyecan verici olduğunu söyleyen Prof. Dr.Tansel Türkdoğan “Tarsus’ta nereye başımı çevirsem beni heyecanlandırıyor. Bu yapıların hepsi potansiyel kültür mekanı. Bu yapıların değerini bilmek lazım. Çırçır fabrikalarından birisi müze olsa, St.Paul Müzesi’nden daha fazla turist çeker” diye konuştu.

SIFIR ATIK ETKİNLİĞİ

Etkinlikler kapsamında Tarsuslularla ‘Mutfakta Sıfır Atık’ başlıklı Talk Show ile bir araya gelen Masterchef Mehmet Yalçınkaya ve Tiyatro Oyuncusu-Çevre Aktivisti Doğan Akdoğan ise mutfaktaki yaşamın önemine dikkat çektiler.