TAVŞAN ADAYDAN İTTİFAK LİSTELERİNE

Siyasette heyecanlı günler yaşanıyor. Her kapı arkasında, her ofiste, kulislerdeki her masada seçimi ilgilendiren değerlendirmeler yapılıyor.

Neler yok ki… AKP yönetimi, 3 dönemlik vekillerin ayıklanması ve MHP’yle ortak ittifak listesi için yetki almak üzere. Cumhurbaşkanı danışmanlarından vekil olmak isteyenler kulise başladı. İYİ Parti’nin Ekrem İmamoğlu direnişi ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının açmazı konuşuluyor. Kulislerde tavşan adaydan bahsedenler bile var. Bu arada belirtelim, Cumhurbaşkanının aksine, AKP’liler, Millet İttifakı’nın yol haritasını beğenmiş görünüyor.

Konuşulanlar çok çeşitli olduğu için bu kez size siyaset kulislerinde tur yaptırmak istedik. Siyasetin nabzını anlamak için her konudan biraz bulacağınız bir yazı olacak…

● AKP yönetimi, artık milletvekili liste hazırlama aşamasına geldi. Önümüzdeki günlerde, 3 dönemlik milletvekillerinin kaderini belirlemek ve MHP ile ittifak listesi yapmak için MKYK’dan yetki alınacak ve bu kamuoyuna duyurulacak.

● AKP’nin ‘valla bir daha aday olmam’ diyen vekilleri bile yerlerini korumak için kulis yapmaya başladılar. Hatta kendi illerinde yıprananlar başka bir seçim bölgesine taşınmak için kapı aşındırıyor.

● Cumhurbaşkanı başdanışmanlarını unutmamak gerekir. Sayıları 45’den fazla olan ve her birine ‘başdanışman’ denilen bu grup içerisinde milletvekili olmak isteyenler var. Sayıları 10’u bulan bu danışman kadrosu, listelerde yer bulmak için çalışıyor. Mevcut milletvekilleri de ‘Cumhurbaşkanlığı başdanışmanı kartvizitiyle hava basacaklar’ diye rahatsızlığını dile getiriyor.

● AKP genel merkez yönetimi, yeni aday isimlerinden bir havuz hazırladı. Bu listenin ne kadar değerlendirileceği bilinmiyor. Zira son sözü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan söylüyor. Bu konuda komisyon kurulsa da önce ekranda yansıyan fotoğrafa sonra kara kaplı defterindeki özel noktalara bakan Erdoğan, ‘tamam ya da devam’ deyip, adayların kaderini belirliyor.

● Parti, liste başlarına popüler isimleri koymak istiyor. Mevcut bakanların büyük bölümünün de dokunulmazlık zırhı için listeye alınacağı öne sürülüyor. Parti yöneticisi ve ağır topların da liste başlarında yer alacağı belirtiliyor. “Listesinde eski veya yeni bakan olmayan illerde seçimi sürüklemek zor, her ile bir abi lazım” yorumları yapılıyor.

● İttifak hesapları bazı illerde milletvekillerinin kaderini belirleyecek. Örneğin, AKP listelerinde MHP’li adaya yer verilebilecek. Bu olasılık AKP’liler arasında rahatsızlık yaratıyor. Ayrıca yapılan hesaba göre son seçim yasasında yapılan değişiklikle AKP’nin 13, MHP’nin 6 daha fazla milletvekili çıkartmasına olanak yaratıldığı anlatılıyor. Tabii bir önceki seçimdeki oylarını korurlarsa.

● Millet İttifakı cephesine gelince… Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nin heyecan dalgası bitti. Gözler, kimin aday gösterileceğinde. Sadece kendi aralarında değil, AKP’deki kulis sohbetlerinin büyük bölümünde bu konu öncelikli.

● İYİ Parti’nin Ekrem İmamoğlu direnişinin sürdüğü biliniyor. Ekrem İmamoğlu’nun adaylığına karar verilmesi durumunda, İktidar Partisi’nin yarım bıraktığı operasyonu hayata geçirip, görevden alma veya siyaset yasağı getirme yoluna gideceğini söyleyenlerle, “Buna cesaret edemezler. Seçmen ayaklanır, kimse sandıktaki oyuna müdahale edilmesine izin vermez” diyenler neredeyse eşit oranda.

● Bu senaryoya göre, muhalefet adayının önü kesilirse, AKP seçimin referanduma dönüşmemesi için bir tavşan aday çıkartacak, seçim bu yolla kazanılacak. Ülkenin bu noktaya getirilmesi durumunda, AKP ve MHP’de oy kaybı yaşanacağı ve parlamento çoğunluğunu kaybedeceği, kaosun bundan sonra başlayacağını düşünenler az değil.

● Altılı masada son kertede aklıselimin galip geleceğini, ortak bir açıklamayla, “Ülkede yaratılmak istenen kaosa izin vermiyoruz” diyerek Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday gösterileceğini iddia edenler var. Hatta Kılıçdaroğlu’nun Akşener, İmamoğlu ve Mansur Yavaş’la şehir şehir dolaşıp, herkesi şaşırtacağını öne sürenler çok.

● Bir ‘kendi iyi ama çevresi kötü’ senaryosu da CHP için anlatılıyor. Kılıçdaroğlu’nun adalet yürüyüşünden bu yana başlattığı büyük projenin görmezden gelinemeyeceği, bu süreci başarıyla yönettiğini anlatanlar az değil. Ancak tüm analizler, parti içinde kişisel ikballeri için ‘komplo teorileriyle’ kafaları karıştıranlara gelip takılıyor.

Gördüğünüz gibi, siyasi kulisler çok renkli… Her konu birden fazla versiyonla değerlendiriliyor. Ancak kesin bir şey var. En holigan partililer bile seçimin sonucunu bugünden göremiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi