Tavsiye kararı yetmedi, işkence sürüyor

Tavsiye kararı yetmedi, işkence sürüyor
Nuray BABACANAB ülkelerinin son yıllarda görünür şekilde uyguladığı vize engeli, Avrupa Konseyi düzeyinde kabul edilirken, tavsiye niteliğindeki bu kararın yetmediği belirtiliyor. Özellikle Avrupa’da okuyan öğrencileri ve iş...

Nuray BABACAN

AB ülkelerinin son yıllarda görünür şekilde uyguladığı vize engeli, Avrupa Konseyi düzeyinde kabul edilirken, tavsiye niteliğindeki bu kararın yetmediği belirtiliyor. Özellikle Avrupa’da okuyan öğrencileri ve iş insanlarını mağdur eden vize işkencesinin ortadan kalkması için yapılan plana göre, takip raporuyla, çifte standart uygulayan ülkeler izlenecek.

ÖĞRENCİLER MAĞDUR

Bu ayın başında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde, AKPM Türk delegasyonunun önergesi kabul edilerek, Türk vatandaşlarına AB ülkelerinde uygulanan vize zorluklarının giderilmesi karara bağlanmıştı. Kararda, Türkiye’nin 2014 yılında yüzde 4 olan Schengen vizesi ret oranının, 2021 yılı sonu itibarıyla yüzde 16,9’a yükseldiği ve bu durumun başta iş insanları olmak üzere toplumun her kesiminden tepki yarattığı dile getirilmişti.

VİZE İŞKENCESİ

Son 8 yılda Schengen vize ret oranının 4 kat arttığı dile getirilen raporda, son 8 yılda en fazla Schengen vize başvurusu yapan 5 ülke arasında söz konusu dönemde ret oranı en fazla artan ülkenin Türkiye olduğu dile getirilmişti. Bu nedenle, iş insanlarının fuarlara katılamadığı, konaklama ve ulaşımları konusunda kriz yaşandığı, sağlık nedeniyle gideceklerin raporlara rağmen vizenin geciktirildiği, eğitim amaçlı giden öğrencilerin dönem kaçırdığı gibi örnekler verilmişti.

TEK BAŞINA YETMİYOR

Ancak yapılan değerlendirmelerde, “Schengen Bilgi Sisteminin Avrupa Konseyi Üye Devletleri Tarafından Siyasi Güdümlü Bir Yaptırım Olarak Kötüye Kullanılması” başlıklı raporun AKPM’de kabul edilmesinin tek başına yetmediği, bu tavsiye kararının üye ülkeler için bağlayıcılığının olmadığı eleştirileri yapılmaya başlandı.

TAKİP MEKANİZMASI

Edinilen bilgiye göre, bu nedenle yeni biri süreç başlatıldı. Bu amaçla, AKPM’de takip mekanizması kurulacağı, çifte standardın ortadan kaldırılması için AB Parlamentosuna gönderilen bu raporun hayata geçirilmesi için ‘takip raporu’ hazırlanacağı, üye ülkelerin 6 aylık ve bir yıllık periyodlarla bu sorunu düzeltip düzeltmediklerinin izleneceği ve gerekirse temsilci davet edilerek neler yapıldığının sorulacağı öğrenildi.

SORUN SİYASİ

Ayrıca AKP Türk delegasyonunun, sorun yaşanan ülkelerle kararı anımsatan ikili görüşmeler yaparak sıkıntının giderilmesi konusunda inisiyatif alacağı belirtiliyor. Ancak uzmanlar, Türk hükümetinin AB uygulamalarından uzaklaşan kararları, düşünce özgürlüğü ve demokratikleşmenin aksine aldıkları kararlar nedeniyle AB ülkelerinde direnç yaşandığını, bunun bedelini de Türk vatandaşlarının ödediğini belirtiyorlar.