TAYLAND’DA, FİL SÜRÜSÜ CADDEYİ BASTI

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 19, 2020 / 10:15

SALGIN DOĞAYA BASKIYI AZALTMAK İÇİN FIRSAT YARATTI

Türkiye Çevre Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Somuncu: “Koronavirüs salgını, insan ve doğa ilişkisinde, insandan kaynaklı olumsuzlukların somut olarak görülmesi, bu ikili ilişkinin insanlar tarafından yeniden gözden geçirilmesi ve doğanın üzerindeki baskının azaltılması için bir fırsat yarattı.”

Karantinada şehir merkezlerinde görülen vahşi hayvan sayısı her geçen gün artıyor. TEMA yetkilisi Ataç “Dünya karasal alanının yüzde 75’ini kullanan insan yaban hayatına yüzde 25’lik bir alana hapsediyor” dedi.

Tayland’da, fil sürüsü caddeyi bastı. Chachoengsao bölgesinde, yavru ve yetişkin fillerden oluşan fil sürüsü kent merkezine ilerledi. Vahşi Yaşam yetkilileri fillerle başa çıkamayacağını anlayınca durumu polise bildirdi. Trafik polisleri fillerin caddede herhangi bir kazaya sebebiyet vermemesi için önlem aldı. Filler ülkenin sembolü kabul ediliyor.
Koronavirüs sebebiyle insanların evlere çekilmesinin ardından Şili’nin başkenti Santiago’da görülen puma; Galler’de şehre inen keçi sürüleri, Japonya’da boş metroda rastlanan geyik; Ekvador’da trafiğin olmadığı otobanda dolaşan akbabalar; Kanada’da uzun zaman sonra ilk kez kendini gösteren katil balina manzaraları çok konuşulmuştu. Çevre örgütleri de ortak bir açıklama yaparak “Bu manzaralar insanların kendi kurdukları düzenden evvel doğanın aslında nasıl çalıştığını hatırlamalarını sağlamıştır” dedi.
Salgın hastalıkların yüzde 60’ının insan kaynaklı olduğunu söyleyen TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “ Bugün insanlık dünya karasal alanının yüzde 75’ini kendisi kullanıp yaban hayatına sadece yüzde 25’lik bir alan bırakarak, bir başka ifadeyle, doğada yaban hayatın alanını daraltarak; orman alanlarını ve otlakları tarım alanlarına dönüştürerek yaban hayatı kaynaklı hastalık risklerini artırmaktadır. Bu nedenle doğal alanların korunması ve yaban hayatı sahalarına insan müdahalelerinin azaltılması gerekmektedir” diye konuştu.

Ara avcılığı böyle bir dönemde yasaklanmalı
WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar: “Yaban hayvanı ticareti yasaklanmalı, pazarları kapatılmalı. İnsanların yaban hayvanlarıyla kontrolsüz teması kesilmeli. Kaçak avcılık sona erdirilmeli, kara avcılığı salgın döneminde yasaklanmalı ve salgın risklerine karşı yeniden düzenlenmeli.

Kirli havaya dönmemek için acil düzenleme lazım
Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Buket Atlı: “Bundan sonraki süreçte hava kirliliğinin tekrar eski haline dönmesini engellemek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının PM2.5 kirleticisinin tüm illerde ölçümünü ve ulusal sınır değerleri içeren mevzuat düzenlemelerini acilen yapması gerekiyor.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top