Tayvan’a verildi, Türkiye hala bekliyor

Tayvan’a verildi, Türkiye hala bekliyor
ABD’nin, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan’a, F-16 savaş uçaklarında kullanılan 619 milyon dolar değerinde füze satışına onay verdiği bildirildi.ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada satışın, “Tayvan’ın...

ABD’nin, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan’a, F-16 savaş uçaklarında kullanılan 619 milyon dolar değerinde füze satışına onay verdiği bildirildi.
ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada satışın, “Tayvan’ın hava savunma kapasitesini, bölgesel güvenliği ve ABD ile ortak operasyon kabiliyetini artıracağı” kaydedildi.

ABD yapımı F-16 savaş uçaklarında kullanılan söz konusu füze ve donanımlar, ABD’li savunma şirketleri Raytheon ve Lockheed Martin tarafından üretiliyor. Silah satışına verilen onayın, Tayvan’ı topraklarının parçası olarak gören Çin’in tepkisini çekmesi bekleniyor.
Çin Ticaret Bakanlığı, daha önceki silah satışları nedeniyle iki şirkete ithalat ve ihracat yasağı getirmişti.

TÜRKİYE HALA BEKLİYOR
Türkiye, NATO müttefiki ABD’nin, yeni F-16 uçaklarının satışına ve eski F-16’ların modernizasyonuna onay vermesini bekliyor.
F-35 programından bir günde çıkarılan Türkiye, geçen yıl ABD’den ödenmiş paranın karşılığı F-16 modernizasyon kitleri, mühimmatlar ve yeni F-16 uçakları talep etti.