Tazminatınızı iç etmek istiyorlar

Cumhurbaşkanı kararlı ;tazminatlarınızın üzerine bir bardak soğuk su için.. Gerçi işçiler karşı, işveren karşı ama Cumhurbaşkanı’nın vazgeçeceğini zannetmiyorum..
Geçenlerde işçi ve işveren temsilcilerini suçladı ; ‘kendi aranızda halletmeyip bizleri işçi ve işveren karşısında zor durumda bırakmak mı istiyorsunuz?’ diye sordu..
Kendi aralarında neyi halledecekler?
İşçi çalışır ,beş yıl, on yıl, yirmi yıl her neyse.. İşten atılırsa tazminat alır.. Bun onun yaşam sigortasıdır.. Veya emekli olur belli bir para alır.. Eskiden emekli olan bir ev bir araba alırdı.. Eskiden dediğim 1980 öncesi.. Şimdi zaten verdikleri para üç kuruş.. Ne ev alırsın ne araba.. Kümes bile zor!..
İktidar şimdi bu paraya da göz dikti.. Hak ettiğin tazminatın yüzde 25’ni alacaksın üstünü 60 yaşından sonra peyder pey ödeyecekler..
Hani çoğu aile okula giden çocuklarına harçlıklarını iki günde yiyip bitirmesi diye haftalık vermez, günlük verir.. Veya aylık vermez , haftalık verir ya..
Peyder pey!..
Bu da öyle bir şey.. İktidar insanlar tazminatlarını çarçur etmesin diye olacak 60 yaşından sonra peyder pey vermeyi planlıyor..
Adına da ‘Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ koymuşlar.. Yani emekli maaşını kendi paranla tamamlayacaksın.. Kendi paranla yukarıya çektiğin emeklilik maaşı için sevineceksin.. Veya iktidarı alkışlayacaksın..
İstenen bu..
Mesela adam 50 yaşında.. 30 yıl çalışmış.. İşine son veriliyor, işveren hak ettiği tazminatın yüzde 25’ini verecek.. Üstü 60 yaşında sonra peyder pey!..
Bu gidişle, emeklilikte yaşa takılanlardan sonra tazminatta yaşa takılanlar kitlesi de oluşacak.. Tazminatların 3’’te 1’i fona aktarılacak.. Peki o para ne olacak?
Hemen söyleyeyim; işsizlik fonundaki para ne olduysa aynısı olacak..
Deve olacak!.. İktidar istediği yerde istediği gibi kullanacak..
Türkiye’de iki şeyin ucu bucağı belli değildir..
Birincisi fon , ikincisi yardım..
Fon kuruldu mu o toplanan paraların nereye gittiğini kimse bilmez.. Hatırlayın, bir zamanlar konut edindirme fonu vardı..
İkincisi yardım kampanyaları.. Gerisini geçtim, 15 Temmuz Gazileri için toplanan 300 milyon liranın bile nereye harcandığı belli değil..
İktidar süslüyor, püslüyor, parlak kağıda sarıp ,ambalajlayıp sunmak istiyor ama sakın aldanmayın..
Tazminatınızı ‘iç’ etmek istiyorlar..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Tezkan Arşivi