TBMM idam ve aym ile açıldı

TBMM idam ve aym ile açıldı
TBMM’nin 27. Dönem 4. Yasama Yılı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Genel Kurul’a hitap ettiği özel oturumla başladı. HDP, parti yöneticilerine yönelik gözaltıları protesto etmek için Genel Kurul’a katılmadı,...

TBMM’nin 27. Dönem 4. Yasama Yılı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Genel Kurul’a hitap ettiği özel oturumla başladı. HDP, parti yöneticilerine yönelik gözaltıları protesto etmek için Genel Kurul’a katılmadı, özel oturum boyunca Meclis bahçesinde oturma eylemi yaptı.

Genel Kurul’daki konuşmasında Azerbaycan’a destek veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, çıkışta gazetecilerin sorusu üzerine HDP’nin protestosu için, “Onların varlıkları ile yoklukları arasında fark yok. Onların her zaman yeri ya dağdır ya sokaklardır” ifadelerini kullandı.
HDP OTURMA EYLEMİ YAPTI
Kobani olayları gerekçesiyle çok sayıda parti yöneticisi gözaltına alınan HDP’nin eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ve milletvekilleri, gözaltıları, yeni yasama yılının başlangıcında TBMM Genel Kurulu’na girmeyerek protesto etti. Eşbaşkanlar açıklama yaptıktan sonra, Genel Kurul’un çalışmasının sonuna kadar Meclis bahçesinde oturma eylemi yaptı.
‘MECLİS’E KARŞI
BİR TUTUM DEĞİL’
HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, “Bu Meclis’e karşı bir tutum değildi. Bize göre Meclis demokratik siyasette önemli bir alandır ancak bu kadar büyük haksızlığı, hukuksuzluğu, zulmü Meclis Genel Kurulu’ndan değil, Meclis bahçesinden halklarımıza duyurmayı daha doğru, daha uygun bir yöntem olarak gördük, o nedenle açılışa katılmayacağız” dedi. Genel kurul sürerken oturma eylemi yapan HDP’lileri, CHP Milletvekilleri İbrahim Kaboğlu, Sezgin Tanrıkulu ve Levenk Gök ziyaret etti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve MHP Lideri Bahçeli’nin hedef aldığı Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Aslan da Meclis’e ilk gelen isimlerden oldu. Çok sayıda milletvekili sosyal mesafe kurallarına uymadan yan yana koltuklarda oturdu.
CHP AYAĞA KALKMADI
Yeni yasama yılının ilk toplantısında Genel Kurul’da CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Devlet Bahçeli hazır bulundu. Milletvekili olmayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve bakanlar genel kurulu locadan izledi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un açılış konuşmasının ardından salona giren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı AK Parti’liler alkışlarla ayakta karşıladı. MHP ve İYİ Parti milletvekilleri de ayağa kalkarken, geçen yıl olduğu gibi CHP milletvekilleri oturmayı tercih etti.

Meclis gündeminde neler var?

TBMM’yi yoğun bir gündem bekliyor. Meclis’in yeni dönemindeki en tartışmalı konu başlıklarından birisi AK Parti’nin yanısıra, MHP’nin de çalışma yürüttüğü Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası değişikliği olması bekleniyor. TBMM’nin ilk gündem maddelerinden birisi, süreleri Ekim ayında dolacak olan sınır ötesine asker gönderme yetkisi veren tezkerelerin süresinin uzatılmasına ilişkin görüşmeler olacak.
CUMA GÜNÜ TUMA ÇELİK RAPORU GÖRÜŞÜLECEK
TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu ise Cuma günü hakkında “cinsel saldırı, tehdit” iddiasıyla dokunulmazlık fezlekesi düzenlenen Mardin Bağımsız Milletvekili Tuma Çelik hakkında, hazırlık komisyonunun hazırladığı raporu görüşecek.
Meclis’in yılbaşına kadar olan yasama çalışmalarının önemli bir bölümünü de bütçe görüşmeleri oluşturacak. Mevzuat gereği 2021 Bütçe Yasası teklifi, 17 Ekim’de TBMM’ye sunulacak ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaklaşık 1 aylık görüşme maratonunun ardından, yılbaşından önce TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye’ye suikasttır

Genel Kurul’u açan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Azerbaycan ile dayanışma mesajı verirken, başta 15 Temmuz darbe girişimi olmak üzere TBMM’nin sağladığı kazanımları anımsattı. Şentop, “İçinde şiddetin ve terörün onaylanmasına dair niyet taşıyan her söylem, Türkiye’ye karşı bir suikasttır ve ortadan kaldırılmayı hak etmektedir” diye konuştu.