TCMB İYİMSER FAKAT ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ

TCMB İYİMSER FAKAT ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. TCMB yüzde 7,4 olan yılsonu enflasyon tahminini 1,5 puan yükselterek yüzde 8,9'a çıkardı. Piyasa, enflasyonun çift haneli olarak güncelleneceğini...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. TCMB yüzde 7,4 olan yılsonu enflasyon tahminini 1,5 puan yükselterek yüzde 8,9'a çıkardı. Piyasa, enflasyonun çift haneli olarak güncelleneceğini bekliyordu.

TCMB Başkanı Murat Uysal, "Parasal sıkılaştırma konusunda normalleşme sürecinin seyrine bağlı olarak karar alacağız" dedi. Türkiye yılın başından bu yana 20 milyar dolar cari açık yarattı; ancak Banka’ya göre ihracat, turizm gelirleri ve swapla ilgili düzenlemeler sonrası beklenen iyileşme nedeniyle ikinci yarıda rezervlerde bir artış göreceğiz.

Enflasyona yukarı yönlü güncelleme!

Uysal, enflasyonun 2020 yılı sonunda yüzde 8,9 olarak gerçekleşeceğini, 2021 yıl sonunda ise yüzde 6,2’ye geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ettiklerini söyledi. Enflasyona dair tahminleri ikinci bir dalga olmayacağı varsayımına göre yaptıklarını söyleyen TCMB Başkanı, enflasyonun temmuz ayından itibaren düşüş eğilimine gireceğini öngördüklerini aktardı. Gelecek yıl gıda enflasyonu tahmini de yüzde 7’den yüzde 8’e çekildi.

’’İşsizlik oranı arttı ancak katılım oranındaki düşüş, bu artışı sınırladı’’

Mayısta başlayan toparlanmanın haziran ve temmuz aylarında güç kazandığını anlatan Uysal, ihracatta daha belirgin olmak üzere dış ticaret hacminde toparlanma gözlendiğini ve dış ticaret açığının bir miktar daraldığını dile getirdi. İş gücü piyasasında ekonomideki yavaşlamanın yansımalarının hissedildiğini belirten Uysal, işsizlik oranlarının arttığını ancak katılım oranındaki düşüşün bu artışı sınırladığını kaydetti.

Parasal sıkılaşma mesajı; belirsizlik halen yüksek!

TCMB Başkanı Uysal, 'parasal sıkılaştırma mı geliyor' sorusuna, "Parasal sıkılaştırma konusunda normalleşme sürecinin seyrine bağlı olarak karar alacağız. Şu an için çok hızlı hareket etmeyi gerektirecek bir durum yok, gelişmeleri izliyoruz" yanıtını verdi. Son zamanlarda tartışma yaratan rezerv konularına ilişkinse, ’’Rezervlerde böyle dönemlerde dalgalanma olması doğal. Rezervlerimizin kısa vadeli yükümlülükler açısından şu an için yeterli olduğunu öngörüyoruz’’ dedi.

’’TCMB faiz yükseltebilir’’

Bu arada politika faizinin yüzde 8.25 olduğuna işaret eden ekonomistler, TCMB'nin faiz yükseltebilir durumda olduğuna dikkat çekiyor. Ancak TCMB'den bu yıl bir faiz hamlesi beklenmiyor. Ekonomistler, ortalama fonlama faizinde yılın ikinci yarısında 50 baz puanlık bir artış görülebileceğini düşünüyor.

RALLİYE DEVAM EDEN DÖVİZ VE ALTINDAKİ SEYİR TL’Yİ NASIL ETKİLİYOR?

Son günlerde ani bir sıçrama yaşayan döviz kurları ve altında yüksek seviyedeki seyir devam ediyor. Dolar, euro ve altında yaşanan ani sıçrama ardından devam eden ralli hız kesmiyor. Dolar, yaklaşık 1,5 aydır sürdürdüğü 6,75 TL’lik seviyesinin ardından birkaç gündür 7 lira bandını zorlarken euro 8 seviyesinin üzerinde tutunmaya devam ediyor. Dolar/TL dün akşam saatlerinde 6,98 ; euro/TL 8,24; ve gözünü 450 lira bandına diken altının gramı ise 440 lira seviyelerinde fiyatlandı.

Türk Lirası'nda Değer Kaybı Sürer Mi?

Türkiye ekonomisi, TL'deki son değer kaybı nedeniyle dünya basınının da gündeminde. Dünyada fiyatlar düşerken Türkiye'de arttığına dikkat çeken Bloomberg, "Türkiye stagflasyonla boğuşuyor" dedi. İngiliz Financial Times ise sene başından bu yana 60 milyar dolar harcanmasına rağmen TL'nin değer kaybının önlenemediğine işaret etti. Rabobank stratejisti Piotr Matys, "Türkiye'de rezervlerin durumu gerçekten kaygı verici ve ülke ince bir buz üzerinde yürüyor. Çok ağır bir şekilde müdahale ediyorlar ve soru şu ki daha ne kadar süre bunu yapabilirler" dedi.

Dolar Ve Euro Yükselişi

Analistler uzun bir süredir Merkez Bankası ve kamu bankaları eşliğinde yapılan müdahalelerle dolar kurunun belli bir seviyede tutulduğuna işaret ederken bu tür hareketlenme risklerinin her zaman var olduğunu vurguladı. Dolar aslında dışarıda değer kaybediyor. Türkiye’de ise işler biraz tersine işliyor. Euro’da yükseliş yurt dışına paralel yaşanırken dolar dışarıdaki değer kaybına rağmen yurtiçinde yükselişe geçti. Konuya ilişkin açıklama yapan bir analist Merkez Bankası’nın müdahaleyle dolardaki yükselişi durdurmaya çalıştığını hatırlatarak bunun da rezervleri erittiğini ve eritmeye de devam ettiğini belirtti.

Haziranda Döviz Varlıkları Yüzde 13,2 Azaldı

Merkez Bankası resmi rezerv varlıkları haziranda bir önceki aya kıyasla yüzde 5 azalışla 86.3 milyar dolar oldu. Aynı dönemde döviz varlıkları yüzde 13,2 gerileyerek 45.8 milyar dolara inerken, altın cinsinden rezerv varlıklar yüzde 6.5 yükselişle 39,1 milyar dolara çıktı.

Ekonomistler artan cari açık, yükselen enflasyon, kredi büyümesinin ısınma etkisi ve negatif reel faiz gibi unsurların Türk Lirası'nın üzerinde baskı oluşturabileceğini söylüyor.