TCMB ne demek istedi, bundan sonra ne olabilir?

Merkez Bankası'nın eldeki şartlar dahilinde faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini sanıyorum defaatle ifade etmiştim. Böyle bir durumda TCMB'nin basın açıklaması dikkat çekiyor elbette.
Metne göz attığımızda ilk olarak göze çarpan detay, enflasyonun yaz aylarında dalgalanacağına dair öngörü idi. Bu demektir ki Eylül ayındaki toplantıya kadar faizlerde herhangi bir düşüşün gerçekleşmesi mümkün değil. Çünkü Temmuz Enflasyonu Ağustos'ta, Ağustos Enflasyonu da Eylül'de açıklanacak. Eğer yaz boyunca enflasyon yüksek seviyelerde devam ederse, eylül ayındaki toplantıda da faizlerin düşürülmesi mümkün olmayabilir.
Merkez Bankası Yönetiminin yıl bitmeden bir indirim yapmaya hevesli olduğunu biliyoruz, ancak yükseltmek mecburiyetinde kalacağı bir durum da yaşanabilir.
"Enflasyonda belirgin bir düşüş sağlanana kadar güçlü duruş devam edecek, faizler enflasyonun üzerinde seyredecek" şeklinde özetleyebileceğim iki paragrafın bir nebze de olsa piyasa aktörlerini yatıştırdığını söyleyebilirim. Dolar/TL'deki gevşeme de bunun göstergesi oldu.
"Cari Denge bundan sonraki aylarda pozitif seyredebilir" cümlesi beni düşündürdü açıkçası. Türkiye'nin büyürken cari açık vermek gibi bir yapısallığı mevcutken, böyle bir öngörüde bulunmak 3. ve 4. çeyreklerde büyümenin düşünüldüğü kadar yüksek olmayacağını gösteriyor.
Zaten ben de IMF'nin % 6 'dan daha yüksek olan öngörüsüne en başından beri katılmadığımı, bu yılı % 4-5 civarında bir büyümeyle kapayacağımızı düşünüyorum. Daha önceki raporlarımda bunu ifade etmiştim.
Metnin diğer paragraflarında iç talebin alınan önlemlerle zayıf seyrettiği, dış talebin güçlü olduğu ancak ithal ürünler ile farklı fiyatlama davranışları sebebiyle enflasyondaki dalgalanmanın devam edeceğini ifade eden cümleler vardı. Bunlar zaten malumlarınız.
Özetle, hem dış politikadaki sakinleşme hem de piyasa aktörlerini rahatlatan açıklamalar üst üste gelince, döviz kurlarındaki dirençleri kırma hevesi azaldı gibi duruyor. Elbette burada takip etmemiz gereken mesele, DTH'ların seyri ve Merkez Bankası Rezervlerindeki gelişmeler.
İç siyasetteki ani hareketlenmelerin her zaman mümkün olabileceğini de unutmamak gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla döviz kurlarındaki gevşemelerin bir süre daha alım fırsatı olarak değerlendirileceğini söylemem falcılık olmaz.
Bayramınızı kutlarken, huzur ve iyi bir dinlenme diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Alkin Arşivi