Abdullah Biricik

Abdullah Biricik

TEBRİKLER İLHAN PALUT

Uzun bir milli aradan sonra özlenen lig müsabakaları başladı ve Galatasaray evinde yenilenen ismi ile Ali Sami Yen Nef Stadyumunda taraftarlarının karşısına çıktı. Ancak Galatasaraylı futbolcular ligi taraftarlar kadar özlememiş olacak ki hayal kırıklıkları ile dolu kötü bir performansa imza attılar. Bu yetersiz futbol formatında Konyaspor karşısında tek gol ile alınan 3 puan çölde bulunan serap gibiydi! Şampiyonluğa oynayan takımların kötü futbola rağmen 3 puan alması, rakipleri demoralize ettiği gibi takıma kazanma alışkanlığı ve özgüven aşılaması anlamında da kritik bir değere sahip.

Ali Sami Yen Nef Stadyumunda Galatasaray ve Konyaspor arasında oynanan ve Galatasaray’ın 1-0’lık üstünlüğü ile sonuçlanan müsabakayı Galatasaray cephesinden değerlendirmek, Konyaspor’a Konyaspor camiasına ve en önemlisi Konyaspor Teknik Direktörü İlhan Palut’a çok büyük bir haksızlık olur. Çünkü Galatasaray karşısında alınan 1-0’lık mağlubiyete rağmen alkışı hak eden takım, İlhan Palut’un çalıştırdığı Konyaspor’du. Deplasmanda özellikle de şampiyonluğa oynayan bir takıma karşı çıkılan bir deplasmanda, bu kadar dominant bir futbol oynayabilmek, rakibi kendi sahasına hapsedebilmek, % 56 ile topa daha çok sahip olabilmek, 16 gol denemesinde bulunmak, 6 korner kullanıp 456 isabetli pas yapabilmek her babayiğidin harcı olmadığı gibi büyük bir saygıyı ve övgüyü hak ediyor. Tabela haberciliği yapan pek çok gazeteci ve yayın kuruluşu bu istatistikleri ve Konyaspor’un her yönü ile takdir edilmesi gerekliliğini es geçse de yiğidi öldürüp hakkını vermeyi çok önemli ve değerli buluyorum.

Konyaspor’un 1-0’lık mağlubiyete rağmen övgüye mahzar olan bu performansını biraz derinden incelemek gerekirse, Aykut Kocaman’ın takıma yıllarca empoze ettiği negatif ve kontrollü futbolu, takımın başına geldikten sonra bu seviyelere çıkaran İlhan Palut gerçeği ile karşılaşıyoruz. Henüz 44 yaşında olan İlhan Palut, Hatayspor’u 1. Lig Şampiyonluğuna taşıyan isim olarak dikkat çekti. Hatayspor’u Türkiye Kupası’nda çeyrek finale çıkarmayı başaran İlhan Palut’un çeyrek finalde elendiği takım dün mağlup olduğu Galatasaray’dı. Genç yaşına rağmen Hatayspor’da Sportif Direktörlük deneyimi de bulunan İlhan Palut, süper ligde Göztepe Teknik Direktörlüğü de yaptı. Ancak Göztepe, Tamer Tuna ile giden kötü gidişatına ve kısıtlı kadrosuna rağmen 12 maçta sadece 3 mağlubiyet alan 3 beraberlik ve 6 galibiyetlik bir performans ortaya koyan İlhan Palut ile yollarını ayırdı. Başarılı Göztepe macerasından sonra Konyaspor’un başına geçen İlhan Palut, Konyaspor’a sihirli dokunuşlarda bulundu. Skorlardan öte Hatayspor’da temelini attığı önde basan baskılı futbol anlayışını kısa sürede Konyaspor’a aşılayan İlhan Palut, yıllardır Konyaspor ile özdeşleşen negatif futbol anlayışına bir anda son verdi. Göze hoş gelen pozitif futbol felsefesi ile Konyaspor’a seviye atlatan İlhan Palut, dün Galatasaray deplasmanında alınan mağlubiyete rağmen futbol kamuoyunda büyük bir ilgi ve yankı uyandırmayı başardı. İlhan Palut önderliğindeki Konyaspor, Sivasspor, Başakşehir, Trabzonspor, Alanyaspor ve lige flaş bir başlangıç yapıp liderlik koltuğuna oturan Altay gibi güçlü ekiplerle oynamasına rağmen mağlubiyet yüzü görmemişti. Galatasaray karşısında alınan 1-0’lık mağlubiyet, Konyaspor’un bu sezon İlhan Palut ile aldığı ilk mağlubiyetti. Bazı mağlubiyetler size bazen kaybettirmez aksine kazandırır düşüncesi futbolda yazılı olmayan bir kuraldır. İlhan Palut ve Konyaspor dün sahanın ve futbolun kazananıydı.

Konyaspor’un ayakta alkışlanan performansı ve nitelikli futbolu Galatasaray’ı çok zor duruma soktu. Galatasaray’ın sezon başından beri devam eden sorunları ve ideal futbol çizgisini yakalayamaması Konyaspor’un doğru futbolu ile birleşince Galatasaray, evinde taraftarlarını futbol penceresinde hayal kırıklığına uğrattı. Marcao, Boey ve Berkan Kutlu’nun cezalı olması, Morutan ve Kerem Aktürkoğlu’nun beklenen performanslarından uzak oluşları Galatasaray’ın yetersiz performansının en önemli nedenleriydi. Mbaye Diagne’nin daha uzun süre forma giymeyi hak etmesine rağmen 86 dakika kenarda beklemesi, ilerde top tutma becerisi yüksek olan Halil Dervişoğlu’nun kenara alınması, oyuncu değişikliklerinde yine Babel’in tercih edilmesi taraftarların en çok eleştirdiği ve klasikleşen sorunlardı. Bütün bunlara rağmen alınan 3 puan Galatasaray’ı Şampiyonluğa taşıyacak olan 3 puan olabilir.

Dün Galatasaray ve Konyaspor arasında oynanan maçının matematiksel kazananı Galatasaray ancak futbol olarak kazananı İlhan Palut ve Konyaspor’du…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Biricik Arşivi