TEDBiRLER DEVRE DIŞI

TEDBiRLER DEVRE DIŞI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gazeteci Candaş Tolga Işık’a açıklamalarda bulundu. Tablonun olumsuz yönde ilerleyebileceğine dikkati çeken Koca, “Biz yeniden ciddi kısıtlamalar getirmeden vatandaşlarımız rehavetten kurtulsun”...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gazeteci Candaş Tolga Işık’a açıklamalarda bulundu. Tablonun olumsuz yönde ilerleyebileceğine dikkati çeken Koca, “Biz yeniden ciddi kısıtlamalar getirmeden vatandaşlarımız rehavetten kurtulsun” dedi. Koca, tablo parametrelerinin değişmesiyle başlayan veri gizleme eleştirilerine ise “Bunun sebebi dünyada belirlenen ağır hasta kriterlerine uyum sağlamak. Uluslararası literatürle bizdeki ağır vaka tanımı aynı olsun diye yapıldı bu değişiklik” sözleriyle yanıt verdi.
‘KISITLAMALAR GELMEDEN REHAVETTEN KURTULUN’
Işık, Koca’nın açıklamalarını şöyle aktardı:
“Bu rahatlık devam ederse tablonun olumsuz yönde gitmesi kaçınılmaz. Biz yeniden ciddi kısıtlamalar getirmeden vatandaşlarımız rehavetten kurtulsun. Aksi halde bölgesel olarak gerekli kararları yeniden almak zorunda kalırız. Üzülerek söylüyorum normalleşmeyle birlikte tedbirler devre dışı kaldı, temas arttı. İnsanlarda açık havada hastalık daha az bulaşacağına dair yanlış bir algı var. Bu virüsten korunmanın tek yolu önce mesafe ardından da maske.”
Son günlerde tartışma yaratan koronavirüs parametrelerinin değişmesine ilişkin eleştirilere yanıt veren Koca, “Günlük bilgilendirme tablosundaki değişiklik Bilim Kurulu’nda alınmış bir karar. Ateş Hoca’nın sözleri yanlış anlaşıldı, sanırım kendi de anlatacak. Bunun sebebi dünyada belirlenen ağır hasta kriterlerine uyum sağlamak. Uluslararası literatürle bizdeki ağır vaka tanımı aynı olsun diye yapıldı bu değişiklik. Yoğun bakım sayılarının içinde entübe hastalar da var. Tedavi ne kadar geç başlarsa zatürre oranı o kadar artıyor. Bu yüzden zatürre oranını takip ediyoruz.” dedi.
Kovid-19 vakalarının akciğer hastası olarak gösterildiği iddialarını yalanlayan Koca, “Bir hastanın koronavirüs testi pozitifse başka hangi hastalığı olursa olsun öncelikle pozitif diye kayda geçer. Ağır vakalar artıyor diye her gün bağırıyorum. Bir şeyler gizleyen insan böyle bağırır mı?” dedi.
‘İKİNCİ DALGA BAŞLAMADI’
Koca, koronavirüste ikinci dalga tartışmasına ilişkin ise “Avrupa’da henüz ikinci dalga başlamadı. Onların da bizim de esas korkumuz influenza mevsiminin eylülden sonra başlamasıyla korona vakalarıyla influenza vakalarının bir arada başlaması, birlikte daha agresif bir şekilde yükselişe geçmesi!” dedi.

‘Net olarak açıklanmalı’
Günlük koronavirüs tablosundaki parametre değişikliklerine uzmanlardan eleştiriler gelmeye devam ediyor. Prof Dr. Özlem Yıldız Kayım, “Ağır hasta ifadesinin tam olarak hangi durumları ifade ettiği, kapsadığı net olarak açıklanmalı. Sadece entübe olan ve/veya entübasyon gereksinimi olabileceği öngörülen hastalar mı? O durumda örneğin nörolojik tablolar gelişen hastalar? Diğer sorunlar?” sorularını yöneltti.

‘İZAHI YOK’

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da, yoğun bakım hasta sayısının artık verilmemesine tepki göstererek, “Yoğun bakım hastalarının sayısının birden bire 500’lere düşmesinin ardından da açıklamaların durdurulmasının izahı yok. Nedenini biz de bilmiyoruz. Ayrıca Bodrum’da ve ülkenin geneline bakıldığında bu virüs eğer mutasyona uğramaz ise baş etmemiz mümkün değil, çünkü normalleşme sürecine giren tüm dünya ülkelerinde virüs yeniden yayıldı” açıklamasında bulundu.

‘Tehlikenin farkında mısınız?’

Açıklanmayan verilere dair ‘sansür’ ifadesini kullanan İYİ Partili Aytun Çıray, “Başta Sağlık Bakanı olmak üzere, her konuda son karar verici olan Sayın Erdoğan’ın dikkatlerini çekiyorum, derhal gerekli önlemleri almazsanız sonbaharda sağlık sistemi çöker” dedi.