Tedbirleri kaldırmak riskli

Tedbirleri kaldırmak riskli
Türkiye, 1 Mart Pazartesi günü normalleşmeye yönelim konuşacak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan gelecek haberi bekliyor. Ancak hem vakalar artıyor hem de iller tedbirleri artırmaya başladı. Bir yandan da uzmanlardan uyarılar...

Türkiye, 1 Mart Pazartesi günü normalleşmeye yönelim konuşacak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan gelecek haberi bekliyor. Ancak hem vakalar artıyor hem de iller tedbirleri artırmaya başladı. Bir yandan da uzmanlardan uyarılar geliyor.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüste mutasyonların Türkiye’de yayıldığını, ilk defa Türkiye’de ortaya çıkan mutasyonların olabileceğini belirtti. Ceyhan, “Mutant virüslerin Türkiye’de yayılabilmiş olduğunu düşündüğümüz bir sırada tedbirleri, kısıtlamaları kaldırmak oldukça riskli bir olay. Mesela Irak, olanakları biraz kısıtlı bir ülke, ona rağmen mutant virüslerin arttığını gördükleri için 8 ülke ile uçuşları durdurdular, yeniden sokağa çıkma yasağı ilan ettiler. Yani mutant virüs görülen ülkeler kaldırmak yerine tedbirleri artırıyor” diyerek uyarı da bulundu.

En büyük korkusunun mutant virüslerin Türkiye’de artması olduğunu belirten Ceyhan, “Mutant virüslerin Türkiye’de artıyor olabileceğine dair işaretler varken, toplumu açmaya kalkarsak, kısıtlamaları kaldırmaya kalkarsak, mutant virüs daha hızlı yayıldığı için orijinal virüsü kısmen önleriz, mutant virüs artmaya başlar. Bu sizin aşı etkinliğinizi de azaltır” diye konuştu.

OKULLARLA KAFELERİN KONTROLÜ MÜMKÜN DEĞİL

Prof. Dr. Ceyhan, okulların açılmasıyla ilgili de “Okulları açtığınızda aynı anda restoranların, kafelerin açılmasını konuşursanız kontrol etmeniz mümkün değil” ifadesini kullandı.

İSTANBUL VALİSİ: KADEMELİ NORMALLEŞMEYE GEÇİYORUZ

Dün bir açıklama yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Koronavirüs mücadelemizde 1 yıl bitiyor ve kademeli normalleşme sürecine geçiyoruz” dedi. “Bugünlere sabır ve anlayışla geldik” diyen Yerlikaya, “Hedefimiz: En düşük risk grubu. Özlediğimiz günlere kavuşmak için hep birlikte tedbirlere uymaya devam edelim” ifadelerini kullandı.