• Abone Ol
  • Künye
  • Sık Sorulan Sorular
  • Örnek Gazetelerimiz
  • Arşiv
  • Gizlilik politikası
  • Hakkımızda
  • İletişim
Menü
  • Abone Ol
  • Künye
  • Sık Sorulan Sorular
  • Örnek Gazetelerimiz
  • Arşiv
  • Gizlilik politikası
  • Hakkımızda
  • İletişim
e-Pencere Pazar
e-Gazete
₺ 0,00 0 Cart
Facebook Twitter Instagram Youtube
ABONE OL
  • AnaSayfa
  • Pencere Pazar
  • Gündem
  • Spor
  • Diğer Haberler
    • Dış Haber
    • Ekonomi
    • Kültür – Sanat
    • Bilim ve Teknoloji
    • Eğitim
    • Karikatür
    • Muhalif Takvimi
    • Otomotiv
    • Özel Röportaj – Perspektif
    • Sağlık
  • Yazarlarımız
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Hesabım
  • Sepet
  • İletişim
Menü
  • AnaSayfa
  • Pencere Pazar
  • Gündem
  • Spor
  • Diğer Haberler
    • Dış Haber
    • Ekonomi
    • Kültür – Sanat
    • Bilim ve Teknoloji
    • Eğitim
    • Karikatür
    • Muhalif Takvimi
    • Otomotiv
    • Özel Röportaj – Perspektif
    • Sağlık
  • Yazarlarımız
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Hesabım
  • Sepet
  • İletişim

“Tehlike geçti ama gevşemeyelim…”

Emre Alkin Yazar : Emre Alkin
9 Şubat 2022
Kategori : Emre Alkin, Yazarlar
A A
0
0
Paylaşma
Facebook'da PaylaşTwitter'da Paylaş

Sonunda “yaptırım haftası” olarak adlandırılabileceğimiz bir süreci geride bıraktık ve görüldüğü üzere korktuğumuz başımıza gelmedi.
Amerika Birleşik Devletleri‘nde kongreden büyük bir çoğunlukla geçen ve bu sebeple Amerikan Başkanının reddedemeyeceği yasa tasarısı oval ofise geldiğinde, “olabileceklerin en iyisi oldu” diyebilirim. Başkan Trump, 12 madde içerisinden mecburen seçmesi gereken beş maddeyi Türkiye’nin lehine bir tercih kullanarak gerçekleştirmiş gözüküyor.
Diğer taraftan Avrupa Birliği Liderler Zirvesinden de korkulduğu gibi bir sonuç çıkmadığı, aksine oldukça kontrollü bir ses tonu ve meseleyi marta kadar uzatan bir yaklaşımla geçiştirildiği görülüyor.
Açıklamaların önce tam olarak ne olduğu anlaşılamadığına ve dövizin yükselişe geçtiğine, ardından mesele anlaşılınca tekrar gevşediğine şahitlik ettik. Bu da bize gösteriyor ki piyasa kendi dinamiklerine bırakıldığı zaman sonunda dengeyi buluyor.
Şöyle bir hatırlayalım yakın geçmişi; Türkiye’nin aleyhinde ya da aleyhinde olduğu zannedilen her meselede kamudan döviz satışı geliyor, bankalara müdahale ediliyor, likidite sıkıştırılıyor sonra gevşetiliyor, açıkçası piyasa ekonomisi aleyhine ne varsa o yapılıyordu. Şimdiyse piyasanın açıklanan kararları anlaması ve kavraması bekleniyor, neticede arz talep dengesi doğrultusunda fiyatlar belirleniyor ve ortalık sakinleşıyor.
“Daha yapacak çok iş var”
Ancak kimse yanlış anlamasın, siyaseten ya da diplomatik olarak işlerin iyi gitmesi ekonominin tamamen iyi gitmesi anlamına gelmiyor. Her şeyden önce şunu hatırlatayım; döviz rezervlerimiz hala negatif, dış borcumuzun milli gelire oranı gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek seviyede, büyürken cari açık vermek gibi yapısal sorunumuz var, ülkede herkes kendini dolar ya da euroya göre pozisyonlıyor, tarım ve emtia piyasasında, piyasa ekonomisine aykırı karteller var, Monopol ya da Oligopol oluşumlar var, bu sebeple bir türlü düşmeyen enflasyon var.
Hal böyleyken Avrupa Birliği ya da Amerika’dan bize yaptırım gelmedi diye etrafın güllük gülistanlık olacağını kimse beklemesin. Sadece kendi yaklaşım tarzlarımız sebebiyle yarattığımız yüzlerce sorunun arasında dışardan gelen iki olumsuz etkileşimdi. Kaldı ki bunlarla alakalı bizim de katkılarınız oldu.
Şimdi yapılacak iş belli; reform sözcüğünün içi doldurularak hareket edilmeli, adalet mutlaka tesis edilmeli, hukukun üstünlüğü için evrensel yaklaşımlarla hukuk metinleri hazırlanmalı, hak ve özgürlükler adına en yukardan en aşağıya örnek olunacak davranışlar gösterilmeli ve tabii ki eğitim seviyesi işaret edilen hedefe uygun şekilde yükseltilmeli.
Ortaya çıkan durum diplomatik bir zafer değildir, öyle sunulsa bile ekonomik problemlerin çözümü de değildir. Sakın ha rehavete düşüp yapmamız gerekenlerdi geciktirmeyelim veya unutturmayalım.

Etiketler: emre alkingazete pencerepencere yazarlar

Önerilen Haberler

Barışcan İğrek

Potada hayal kırıklıklarıyla dolu bir sezon

1 Şubat 2023
Kerem Kırçuval

BEŞİKTAŞ’IN İHTİYAÇ LİSTESİ

1 Şubat 2023
Mine Uzun

Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim

1 Şubat 2023
Oya Özarslan

YOLSUZLUK ALGI ENDEKSİ 2022

1 Şubat 2023
Prof. Dr. Erhan Erkut

Mutabakatname ve yükseköğretim

1 Şubat 2023
Boray Acar

Yine ölüm, yine karanlık..

1 Şubat 2023
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Abone Ol
  • Künye
  • Sık Sorulan Sorular
  • Örnek Gazetelerimiz
  • Arşiv
  • Gizlilik politikası
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Abone Ol
  • Künye
  • Sık Sorulan Sorular
  • Örnek Gazetelerimiz
  • Arşiv
  • Gizlilik politikası
  • Hakkımızda
  • İletişim

Whatsap Destek: +90 531 629 32 92

© 2022 gazetepencere.com ‘da yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır.