Tek şansımız 2. el

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 23, 2022 / 07:33

OYDER’in yeni başkanı Altuğ Erciş, Avrupa’da bayilerin toplam satışlarının yüzde 48’ini 2. el araçlar temsil ederken, Türkiye’de bu oranın yalnızca yüzde 2 olduğunu belirterek, “2.eli artık ana motorumuz olarak görmeliyiz. Başarılı olmanın tek anahtarı bu. Ciromuzun yüzde 45’i gelecekte buradan gelmeli” dedi.

TÜRKİYE’de 900’e yakın bayiyi temsil eden Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği’nin (OYDER) yeni başkanı Dr. Altuğ Erciş, geçen hafta ilk kez basının karşısına çıktı. Bugün sektörün birçok olumsuz gelişmeyle karşı karşıya geldiğini ifade eden Dr. Altuğ Erciş, “Pandemiyle birlikte başlayan bulunurluk, ÖTV matrahları, vergilendirme, yüksek kurlar, yüksek enflasyon ile birlikte alım gücünün azalması gibi bir dizi olumsuz konuyla karşı karşıyayız. Tüm bu gelişmeler, bayilerin 2. el araç satışlarına yönelmesi gerekliliğini ortaya çıkarıyor” dedi.


AVRUPA’DA 2. EL PAYI %48
Avrupa’da bayilerin toplam satışlarının yüzde 48’ini 2. el araçlar temsil ederken, Türkiye’de bu oranın yalnızca yüzde 2 seviyesinde kaldığını hatırlatan Erciş şunları söyledi: “Burada yüksek bir potansiyel olduğunu görüyoruz ve 2. eli de kendi içerisinde ayırıp, özel olarak yetişmiş istihdamıyla işimizin ana motoru gibi görmeliyiz. Bayilik sisteminde başarılı olmanın en büyük anahtarı bu. Yetkili satıcılık sistemini ayakta tutmak için tıpkı ABD ve Avrupa’da olduğu gibi 2. el satışlarını kendi bünyemizde yapmalıyız. Bunun önünde bir engel yok. Genel tabloya bakıldığında bayiler şimdiye kadar Türkiye’de ikinci el yatırımını pas geçmiş olsa da, önümüzdeki dönemin en önemli başlıklarından biri bu olacaktır.”

HEDEFİMİZ CİRONUN %45’İ
Bayilerin şu anda 1.5 milyon araç satacak potansiyele sahip olduğunu kaydeden Erciş, ancak mevcut koşulların yetkili satıcıların bu kadar adette sıfır araç satmasına imkan vermediğini söylüyor. Erciş, “Ancak bu da bayilerin potansiyellerini ikinci elde kullanmalarının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Gelecekte yetkili satıcıların cirolarının yüzde 40-45 oranında ikinci elden gelmesini bekliyoruz. İşte bu yüzden ikinci ele önem vermemiz gerekiyor” dedi.

SPEKÜLATİF FİYATIN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ
YETKİLİ satıcıların ikinci el araç satışına odaklanmalarının pazara olumlu yansımaları olacağının altını çizen Erciş, sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye’de 7 milyona yakın bir ikinci el pazarı bulunuyor. Yetkili satıcıların uzmanlıklarını 2. el pazarında da ortaya koyması, hem pazar hem de tüketici açısından olumlu karşılanacaktır. 2. el araç isteyen bir tüketicinin, o marka aracı satan bir yetkili satıcıdan alması bir tercih sebebi olacaktır. Aynı zamanda satış rakamı konusunda da daha sağlıklı bilgiler elde edilecek ve spekülatif fiyatlandırmanın önüne geçilecek. İkinci el pazarını bir fırsat olarak gören otomotiv perakendecileri olarak, ikinci el satış oranını en az Avrupa seviyesine getirmeyi hedefliyoruz.”

ARAÇ GELİNCE ÖNCELİK PERAKENDENİN OLUYOR
MEVCUT koşullarda perakende müşteri talebinde bir azalma görülmediğini ifade eden OYDER başkanı Dr. Altuğ Erciş, “Şu anda bekleyen bir filo talebi var ama aynı zamanda bekleyen bir perakende talebi de bulunuyor. Pandeminin ardından yaşanan tedarik problemi devam ediyor. Araç geldiği zaman öncelikle perakendeye satılıyor, çünkü buradaki kârlılık daha yüksek. Bu yüzden önce perakende talebi ardından filo talebi doyurulmaya çalışıyor. Ancak henüz perakende talebini doyuracak kadar araç tedariki elde edilmiş değil. Markadan markaya değişmekle birlikte satışların çoğunluğunun perakende pazara ait olduğunu ifade edebiliriz. Genel tablo, perakende ağırlıklı olarak gerçekleşiyor” dedi.

MATRAH GÜNCELLENMELİ, VERGİ SİSTEMİ DEĞİŞMELİ
VERGİ sisteminde ve ÖTV matrahlarında değişim beklentisi olduğunu belirten Erciş, şunları söyledi; “Bugün ÖTV matrahlarının güncellenmesi, gerek yetkili satıcıların gerekse de halkımızın en büyük beklentisidir. Özellikle kurlar sebebiyle fiyatların gelmiş olduğu noktada, neredeyse tüm modellerin yüzde 80’lik dilime girmesi nedeniyle; matrah tutarlarının güncellenmesi ile ilgili beklentimiz oluşmuştur. Umarız ki, bu konuda da yakın zamanda bir
adım atılacaktır. Ayrıca daha çevreci ve çağa uygun bir vergi sistemi oluşturulması gerekiyor. Motor hacmi ve fiyat bazında uygulanan vergi sistemimiz hem karmaşık hem de emsal ülkelerin sisteminden oldukça farklı. Bu sistem değişikliğinin ülkemiz otomotiv sanayisinin de zarar görmeden tüm taraflar için en uygun ve çağdaş bir sisteme dönüştürülmesi gereklidir.”

OTOMOTİV SEKTÖRÜ İÇİN BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR
TÜRKİYE’de otomotiv sektörünün tüketiciler ile iletişimini sağlayan, tüm otomotiv yetkili satıcılarını temsil eden tek sivil toplum kuruluşu olarak, OYDER’e bu dönemde büyük görev ve sorumluluklar düştüğünün altını çizen Erciş, “Otomotiv, Türkiye’de lokomotif sektörlerin başında geliyor. Katma değeri çok yüksek ve son derece dinamik olan sektörümüzü, geleceğe nasıl taşıyacağımız konusu gündemimiz ilk maddelerinin başında geliyor. ODD, TAYSAD, OSD, TOKKDER gibi sektörün diğer paydaş dernekleri ile yakın işbirliklerinde bulunarak sektörümüzün daha da büyümesi için çaba harcayacağız. Birlikteliğin bize kuvvet getireceğine inanıyoruz” dedi.

HER 30 KİŞİDEN 1’İ 2. EL OTO ALIP SATIYOR
Ocak ve Şubat aylarını durgun geçiren ikinci el otomobil piyasasında, Mart ayının ikinci yarısından itibaren başlayan hareketlilik bayrama kadar devam ederken, yerini durgunluk ve stoklamaya bıraktı. Sıfır kilometre araçlardaki stok sorunlarının Fırsatçıların otomobil stokladığını belirten Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş “Şu anda ikinci el otomobil pazarında net olarak gördüğümüz durum, belirli otomobillerin sürekli stoklandığı ve bilinçli olarak fiyatlarının artırıldığı. Sene başından bu yana yüzde 20-25 bandında fiyat artışı yaşanırken; yükselen kur, tedarik sorunları, günlük kiralamadaki hareketlilik nedeniyle yaz aylarında da aynı oranda bir artışa şahit olacağımızı öngörüyoruz. İçinde bulunduğumuz atmosferde her 30 kişiden 1’i ticaret amacıyla ikinci el otomobil alıp satıyor” dedi.

Özel Ortadoğu Koleji ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü mezunu olan Emre Özpeynirci, Hürriyet gazetesinin otomotiv editörü ve Hürriyet Otoyaşam Gazetesi’nin yayın koordinatörü olarak 25 yıl çalıştı. 2001 yılında Reuters tarafından Türkiye’de gelecek vadeden ekonomi gazetecisi olarak seçilen ve İngiltere’de ekonomi gazeteciliği üzerine sertifika alan Özpeynirci, evli ve bir çocuk babasıdır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top