Tek yol şeriat!

Tek yol şeriat!
Afganistan’da yönetimi eline geçiren Taliban’ın ilk gün mesajlarını, “Ilımlı ve olumlu” bulanların umduğu olmadı. Taliban, Afganistan’da demokratik sistem olmayacağını ilan etti ve “Tartışmaya açık değil, Afganistan’da...

Afganistan’da yönetimi eline geçiren Taliban’ın ilk gün mesajlarını, “Ilımlı ve olumlu” bulanların umduğu olmadı. Taliban, Afganistan’da demokratik sistem olmayacağını ilan etti ve “Tartışmaya açık değil, Afganistan’da şeriat uygulanacak” açıklamasını yaptı.
Taliban sözcüsü Vayadullah Haşimi, Reuters’a yaptığı açıklamada, ülkenin büyük ihtimalle Taliban konseyi tarafından yönetileceğini ve sistemin en tepesinde militan grubunun lideri Hibetullah Ahundzade’nin bulunmasının beklendiğini söyledi. 
Haşimi, “Demokratik sistem hiç olmayacak çünkü ülkemizde bunun bir tabanı yok. Afganistan’da ne tür bir siyasal sistem uygulayacağımızı tartışmayacağız çünkü bu çok açık: şeriat” dedi.
Haşimi, “Kızların okula gitmesine izin verilip verilmeyeceğine; başörtüsü mü, burka mı yoksa peçe mi giyeceklerine ulemalar karar verecek” açıklamasında bulundu.

Afganistan’da bayrak eylemleri yayılıyor

Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan’da, Celaabad’da başlayan bayrak eylemleri yayılıyor.
Celalabad kentinde Taliban’a karşı düzenlenen gösterilerde en az üç kişinin öldürülmesinin ardından dün de Küner vilayetinin başkenti Esadabad’da laylar çıktı. Ülkenin 19 Ağustos 1919’da İngiltere’den bağımsızlığını ilan etmesinin yıldönümünün anıldığı Bağımsızlık Günü’nde sokağa çıkan bir grup, ülkenin ulusal bayrağını dalgalandırdı. Kentteki Taliban militanlarını ateş açtığı, ölenler olduğu belirtildi. Paktiya vilayetinde de benzer gösteriler düzenleniyor.
Eşref Gani’nin kaçması sonrasında anayasaya göre Cumhurbaşkalığını ilan eden ve Taliban yönetimini tanımayan Emrullah Salih’ten de göstericilere destek geldi. Nerede olduğu bilinmeyen Salih Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Ulusal bayrağı taşıyan ve ulusun onurunu temsil edenlere selam olsun” dedi.  
KOMUTANDAN DİRENİŞ ÇAĞRISI
“Penşir aslanı” olarak anılan efsanevi komutan Ahmet Şah Mesud’un oğlu da Penşir’de Emrullah Salih’le birlikte harekete geçti. Babası Taliban tarafından öldürülen Ahmet Mesud, tüm direnişçilere bölgede toplanma çağrısı yaptı.