Teknik olarak anlaşma tamam siyasi pazarlık sürüyor

Teknik olarak anlaşma tamam siyasi pazarlık sürüyor
Deva Partisi Kurucular Kurulu üyesi ve güvenlik analisti Metin Gürcan, Türkiye’nin, Afganistan konusunda ABD ile “Bezirgan, tüccar diplomasisi” yürüttüğünü söyledi. Gürcan, teknik düzeyde anlaşmanın bittiğini, siyasi pazarlıkların...

Deva Partisi Kurucular Kurulu üyesi ve güvenlik analisti Metin Gürcan, Türkiye’nin, Afganistan konusunda ABD ile “Bezirgan, tüccar diplomasisi” yürüttüğünü söyledi. Gürcan, teknik düzeyde anlaşmanın bittiğini, siyasi pazarlıkların ise sürdüğünü bildirdi.
Bidebunizle yayınında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtlayan Gürcan, Türkiye’nin Kabil Havaalanı’nda güvenliği sağlaması görüşmeleri konusunda özetle şunları söyledi:
AFGANİSTaN MEDENİYETLER MEZARLIĞI
“Burada bir bezirgan, tüccar diplomasisi var; çok da ilkeler ve değerlere bağlı kalmadan yapılan alışveriş var. ABD çekilirken buraları Rusya ve Çin’e bırakmak istemiyor. Afganistan tarih boyunca hiçbir zaman kontrol altına alınamadı. Buraya, ‘medeniyetler mezarlığı’ da denir. Afganistan giderek riski artan bir yer. Havaalanı ve elçiliklerin olduğu bir şehir büyüklüğündeki bir yerde Türkiye güvenliği sağladığında buralara saldırılar düzenlenmesi riski var.
MAĞARA ADAMLARI POSTA KOYDU
‘Mağara adamları’ dediklerimiz bize açıkça posta koydu son açıklamayla. Bu açıklamaya rağmen asker gönderilirse askerin güvenlik sorumluluğu kendi omuzlarındadır. ABD buradan kaçıyor. Karşımızda muhataplık yok. Askerin angajman kuralları ne olacak, hangi şartlarda silah kullanacak, bütün bu konular muğlak. Ankara, ABD, Rusya ve Çin ile pazarlıkta kullanmak istiyor ama attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değecek mi? Afganistan’a girilmesi kolay, çıkılması zor. Bataklık gibi içine çeker.
TEKNİK ANLAMDA BİTTİ, SİYASİ PAZARLIK SÜRÜYOR
Ankara bezirgan diplomasisi ile her şeyi tek paket içinde düşünüyor. ABD ise ayrı masalar yaklaşımını gösteriyor. Ben olayın askeri teknik anlamda bittiğini kanaatindeyim. Anlaşma sağlanamayan diplomatik siyasi düzey. Ankara F-35 programına geri dönmek istiyor. Caatsa yaptırımlarının yumuşatılmasını talep ettiğini söyleyebilirim. ‘S-400’leri de çok gündeme getirmeyin’ talebi var. Amerika’nın bunlara ayak diremesi yüzünden pazarlıkların devam ettiğini düşünüyorum.”