‘Telia bu satın almaya nasıl razı oldu?’

‘Telia bu satın almaya nasıl razı oldu?’
Varlık Fonu’nun İsveçli Telia şirketinin Turkcell’deki yüzde 24.02 dolaylı hissesini almasının yankıları sürüyor. 530 milyon dolar karşılığında Turkcell’in ana hissedarı olan Varlık Fonu’nun Telia’yı nasıl ikna...

Varlık Fonu’nun İsveçli Telia şirketinin Turkcell’deki yüzde 24.02 dolaylı hissesini almasının yankıları sürüyor. 530 milyon dolar karşılığında Turkcell’in ana hissedarı olan Varlık Fonu’nun Telia’yı nasıl ikna ettiği merak konusuyken, satın almaya ilişkin soru işaretleri henüz giderilebilmiş değil.
Konuya ilişkin yazı kaleme alan T24 yazarı Barış Soydan, Varlık Fonu’nun Turkcell’i satın almasının doğru olup olmadığıyla ilgili olarak sorular sordu: İşte o sorulardan bazıları:
İsveçli Telia, Turkcell'deki hisselerini neden piyasa değerinin yüzde 54 altına sattı? Telia piyasa değerinin yüzde 54 altına nasıl razı oldu?
Hiselerin satın alım fiyatları nasıl, hangi kriterlere göre belirlendi?
Yoksa amaç, Ziraat Bankası'nın 1.6 milyar dolarlık kredisinin Varlık Fonu tarafından ödenmesi midir?
Eğer amaç Ziraat'in kredisini temizlemekse bu, devletin bir cebinden alıp diğer cebine koymak anlamına gelmez mi? Bunun daha dolambaçsız bir yolu bulunamaz mıydı?
50 milyon dolar bulunamadığı için Katar'a satılan tank palet fabrikasına neden yatırım yapılmadı da Turkcell"e yapıldı?
Bazı yabancı yayın organları Varlık Fonu'nun 2 milyar dolarlık dış borçlanmaya gideceğini öne sürdü, bu tutar doğru mu? Doğru değilse bu satın alma nasıl finanse edilecek?