TEMA’DAN İBB’NİN KESTİĞİ 112 ÇINARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

TEMA’DAN İBB’NİN KESTİĞİ 112 ÇINARLA İLGİLİ AÇIKLAMA
TEMA Vakfı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Beşiktaş Çırağan Caddesi’nde kestiği 112 tarihi çınar ağacı ile ilgili açıklama yaptı. Koruma altındaki 112 adet çınar ağacının, latince adı “Ceratocystis platani”...

TEMA Vakfı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Beşiktaş Çırağan Caddesi’nde kestiği 112 tarihi çınar ağacı ile ilgili açıklama yaptı. Koruma altındaki 112 adet çınar ağacının, latince adı “Ceratocystis platani” olan mantarın yol açtığı kanser hastalığı sebebiyle kesildiği belirtildi.

Hastalığın tedavisinin mümkün olmadığı aktarılan açıklamada, “Bulaştıktan sonra hızla çoğalıp ve kısa sürede ağacın iletim dokularını tıkayarak ölümüne neden olmaktadır” denildi ve şu ifadelere yer verildi:

“Mantarın ağacın iletim demetlerini tıkaması ve topraktan alınan suyun iletimi kesmesi, yerleştiği iletim demetlerinin kök, gövde ve sürgünlerde olması sebebiyle hastalıklı ağaçların bakım çalışmaları ile kurtarılması da mümkün değildir. Karantina tedbirleri alınarak ağacın kesilmesi ve imha edilmesinden başka önerilen bir çare bulunmamaktadır. Konunun uzmanı bilim insanlarının hazırladığı rapor dikkate alınarak hastalıklı ağaçların kesilmesinin, hastalıkla mücadele ve daha fazla ağaca sirayet etmemesi için gerekli bir işlem olduğu değerlendirilmektedir.”

‘COVID-19 GİBİ TEMAS HALİNDE BULAŞIYOR’
Açıklamada ağaçları etkileyen hastalıkla ilgili teknik bilgilere de yer verilerek çınar kanseri hastalığının ağaçlarda kolaylıkla yayıldığı, tıpkı Covid-19 gibi temas halinde hemen bulaştığı, hastalığa yakalanmış ağaçların kurtulma şansı olmadığı ve ne yazık ki henüz tedavisinin de bulunmadığı vurgulandı.