Temmuzda otomobil üretimi %57, ihracatı %50 düştü

Temmuzda otomobil üretimi %57, ihracatı %50 düştü
TEMMUZ ayında hem Avrupa hem de Türkiye’de otomotiv satışlarında yaşanan kayıplara, çip krizine bağlı fabrikalarının üretime ara vermesine bağlı olarak Türk otomotiv sanayi üretim ve ihracatta ciddi daraldı. Toplam otomotiv...

TEMMUZ ayında hem Avrupa hem de Türkiye’de otomotiv satışlarında yaşanan kayıplara, çip krizine bağlı fabrikalarının üretime ara vermesine bağlı olarak Türk otomotiv sanayi üretim ve ihracatta ciddi daraldı. Toplam otomotiv üretimi temmuz ayında yüzde 44,6 düşerken otomobil üretimindeki kayıp ise yüzde 56,9 oldu. Aynı dönemde toplam ihracat yüzde 35,1 düşerken, otomobil ihracatında ise yüzde 50,6 kayıp yaşandı. Temmuz ayında ağır ticari dahil toplam iç pazardaki kayıp ise yüzde 44,4 olarak gerçekleşti. Yani temmuzda işler otomotiv sektörü için pek iyi gitmedi.
7 AYLIK TEMPO DA DÜŞTÜ
Temmuzdaki bu daralmayla birlikte otomotiv sanayinin 7 aylık temposu da düştü. 7 ay sonunda üretimdeki büyüme yüzde 10.7’e gerilerken, otomobil üretimi ise ancak yüzde 2.1 büyüyebildi. İhracat cephesinde ise 7 ay sonunda yüzde 6.6’lık artış yaşanırken, otomobil ihracatı ise yüzde 3.3 düştü. 7 ay sonunda tek olumlu tablo ticari araç üretimindeki büyüme oldu. Ocak-Temmuz döneminde ticari araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artarken, bu dönemde, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 56, hafif ticari araç grubunda yüzde 28 arttı.