Gazete Pencere Haber Merkezi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek göreve gelir gelmez Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) gri listesinde olmasını gündemine aldı. 10 Temmuz’da yapılan toplantıda, Türkiye’nin gri listeye düşmesine neden olan 7 eksikten 5’inin giderildiği, para aklama ve terörizmin finansmanı başlıklarında ilerleme sağlanması için yapılması gerekenler tartışıldı, özel çalışma büroları oluşturulurken, Türkiye’nin uluslararası kamuoyu nezdindeki olumlu intibasını güçlendirmek üzere de teknik ekipler kuruldu.
Şimşek o toplantının ardından, FATF’ın gri listesinden en kısa sürede çıkmak için gerekenleri hızla gerçekleştirip Türkiye’nin uluslararası kamuoyu nezdindeki olumlu intibasını güçlendireceklerini söyledi.
Toplantının üzerinden yaklaşık 2,5 ay geçti. Bu süreçte bırakın kara para aklama konusunda alınan önlemlerin verdiği sonuçları, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun paylaşımı ile kara para, kumar gibi suçlardan tutuklu Veysel Şahin’in, özel olarak kurulan mahkeme tarafından mesai saati bitiminde nasıl tahliye edildiğini öğrendi Türkiye.
Ayrıca uyuşturucu satışından aranan bir Arnavut ile bir Bosnalı uyuşturucu kaçakçısının 450 bin dolara Türk vatandaşlığı alarak, kırmızı bültenden kurtuldukları, Belçika’nın iade talebinin Türkiye tarafından reddedildiği ortaya çıktı.
Zaten Mehmet Şimşek de o tarihten sonra gri liste tartışmasına hiç girmedi. Türkiye hala FATF’ın gri listesinde bulunuyor. Bu listeden çıkışı için de para aklama, terörün finansmanı gibi konularda etkin adım atması bekleniyor. Listede yer almanın dezavantajlarını da o tarihte Şimşek anlaşmış, “sermaye akışının gayrisafi hasılanın belli bir oranı kadar azalması” ve “sendikasyon kredilerinde maliyet artışı” gibi bazı olumsuz etkileri olduğunu söylemişti. Ülkenin itibarındaki zedelenme de cabası.