Tepkiye rağmen Patriotlar Ukrayna’ya verilecek

Tepkiye rağmen Patriotlar Ukrayna’ya verilecek
ABD Başkanı Joe Biden sürpriz bir ziyaretle başkent Washington’a gelen Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’yi Beyaz Saray’da ağırladı. Ukrayna’ya yaklaşık 2 milyar dolarlık askeri yardım açıklayan Başkan Biden, Rusya’nın...

ABD Başkanı Joe Biden sürpriz bir ziyaretle başkent Washington’a gelen Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’yi Beyaz Saray’da ağırladı. Ukrayna’ya yaklaşık 2 milyar dolarlık askeri yardım açıklayan Başkan Biden, Rusya’nın tepkisini çeken Patriot bataryasının Ukrayna için önemli bir unsur olacağını, eğitimin biraz zaman alabileceğini söyledi.

Biden yönetiminin açıkladığı yeni yardım paketinin 1 milyar dolarlık kısmı Pentagon’un var olan stoklarından, 800 milyon dolarlık kısmı da Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi’nden karşılanacak.

Patriot bataryasında genellikle sekiz füze rampası ve her rampada da dört füze bulunuyor. Eğitim sürecinin haftalar alması ve sürecin Almanya’daki Grafenwoehr eğitim bölgesinde yürütülmesi bekleniyor.

PATRIOT SAVUNMA AMAÇLI
Biden, iki saat görüşmenin ardından Ukrayna lideriyle düzenlediği ortak basın toplantısında Patriot konusuna değinerek bu adımın gerilimi artırma amacı taşımadığını, sistemlerin savunma amaçlı olduğunu vurguladı.

Zelenski de Ukrayna’ya karadan havaya Patriot füze savunma sistemlerinin sağlanacak olmasının ülkesi için “etkili bir hava kalkanı” oluşturulmasında önemli bir adım olduğunu vurguladı. Ukrayna lideri Rusya’yı kastederek, “Terörist devleti terör aracından, şehirlerimizi ve enerji altyapımızı vurma imkanından ancak bu şekilde mahrum bırakabiliriz” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Rusya ile varılabilecek “adil bir barış” kavramının çerçevesini de çizdi, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünden taviz vermeyeceğini vurguladı.


ZELENSKİ’NİN SIR YOLCULUĞU
Zelenski’nin, güvenlik gerekçesi ile son ana kadar açıklanmayan ziyareti Polonya’nın Rzesow kentinden başladı. ABD’ye ait Boeing C-40 askeri nakliye uçağı, Ukraynalı liderini Avrupa’dan ABD’ye göndermek için havalandı. Almanya Zelensk için Rus denizaltılarının devriye gezdiği tehlikeli genişlikteki Kuzey Denizi’ne bir Boeing AWACS casus uçağı gönderdi. Zelenski’nin uçağı İngiltere üzerinden geçerken ABD Hava Kuvvetlerine ait bir F-15 savaş uçağı, İskoçya’yı geçişine kadar eşlik etti.