Tercihten sonra

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 18, 2020 / 08:06

Üniversite tercih maratonu 14 Ağustos’ta sona erdi. Birçok ilkin yaşandığı bir dönem oldu. Tercihler ilk defa bir salgın dönemine denk geldi, adaylar rekor sayıda üniversite arasından tercih yaptılar. Birçok üniversite tercih dönemine 27 Temmuz’da başladı ve bayram boyunca tanıtım yaptı. Kovid-19 mezunları üniversitelere akın etti ve birçok üniversite hem yüzyüze hem de çevrimiçi tanıtımlara katılan aday sayısında rekor kırdı.
Ücretler
Vakıf üniversiteleri, YÖK’ün burs çeşitlerinde yaptığı kısıtlamalar nedeniyle tercih bursları, liseye göre indirim, sıralama bursları, bireysel indirimler, peşin indirimleri gibi yaratıcı rekabet stratejileri geliştirdiler. %75 bursun kaldırılması nedeniyle birçok üniversite %50 burs kategorisinde belirli şartlarla %5 ile %20 arasında değişen ek burslar tanımladı. Bunun yanında birçok üniversite ücretli kategorisini tercih edecek adaylara %25 indirim teklif etti. Bu sene “etiket fiyatı” ile teklif edilen fiyat arasındaki makasın en çok açıldığı sene olmuş olabilir. Tüm bu çabalara rağmen, ekonomik kriz nedeniyle birçok aday istediği programları tercih edemedi.
Yaklaşan Kış
Vakıf üniversitelerini zor günler bekliyor. Giderlerin enflasyon veya üzerinde artmasına rağmen birçok vakıf üniversitesi ekonomik krizi göz önünde bulundurarak enflasyonun altında zam yaptı. Bunun yanında belirsizlik ortamı nedeniyle adaylara geçmiş yıllara kıyasla daha yüksek indirimler verildi. Tüm bu çabalara rağmen son yazımda belirttiğim gibi bu yıl devam eden salgın, derinleşen ekonomik kriz, yaşanmış olan sınav travması ve geçen dönemki olumsuz çevrimiçi eğitim deneyimleri nedeniyle daha az adayın tercih yapma ihtimali de yüksek. Ayrıca kayıt dondurma veya ayrılmalar nedeniyle üniversitelerin kayıt yenilemede de sorun yaşamaları büyük olasılık.
Sırada Ne Var?
Kayıtların 29 Ağustos’ta başlayacağını düşünürsek, yerleştirme sonuçlarının 24 Ağustos haftası içinde açıklanması gerekiyor (tahminim 24 Ağustos 10:00). Eylül içinde kayıtlar, İngilizce yeterlilik ve yerleştirme sınavları ve oryantasyonlar yapılacak. YÖK üniversitelerin 1 Ekim’den önce açılmayacağını belirtti. Geçen yılın akademik takvimi ile kıyaslarsak 1 Ekim başlangıcı önemli bir gecikme olmaz. Önümüzdeki 6 hafta içinde salgının nasıl seyredeceği hem açılış tarihi hem de eğitimin nasıl verileceği konusunda belirleyici olacak.
Kanımca tüm programlar kısmen yüz yüze kısmen çevrimiçi olacak. Örneğin MEF Üniversitesi’nde, hazırlığın ilk iki seviyesinde öğrenciler haftada üç yarım gün, son üç seviyesinde ise haftada iki yarım gün okula gelecekler. Fakültelerde ise öğrenciler haftada bir veya iki gün okula gelip atölye, laboratuvar ve klinik çalışmaları yapacaklar. Böylece, hem sınıflardaki öğrenci sayısını azaltabileceğiz hem de her gün üniversiteyi seyreltebileceğiz. Hem üniversiteler açık kalacağından hem de sınıflar küçültüleceğinden eğitim maliyetleri artıracak—vakıf üniversitelerini zorlayacak bir öğe daha.
Salgından bağımsız olarak artık bundan sonra bir üniversitenin tamamen yüz yüze eğitim vermesi şaşırtıcı olur. Salgın sayesinde bunun gereksiz olduğunu farkettik ve çevrimiçi eğitimin avantajlarını gördük. Eğer bir de etkin çevrimiçi eğitim verebilmek için gereken altyapı ve teknik beceri düzeyine ulaşabilirsek, eğitim salgın sayesinde çağ atlamış olacak.

Erhan Erkut

Erhan Erkut, lisans derecesini 1980’de Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden, doktorasını ise 1986’da Florida Üniversitesi’nden aldı. 1985-2005 yıllarında Alberta Üniversitesi İşletme Fakültesinde ders veren Prof. Erkut bu dönemde “INFORMS Teaching of Management Science Practice Award” ile “3M Teaching Fellowship” başta olmak üzere dokuz eğitim ödülü ile Canadian Operational Research Society tarafından verilmiş beş başarı ödülü aldı, ve 50’den fazla hakemli dergi makalesi yayınladı. Eğitim ve araştırmanın yanında birçok endüstriyel projeyi de yöneten Prof. Erkut, Centre for Excellence in Operations adlı bir uygulamalı araştırma merkezi kurdu, ve INFORMS Transactions in Education dergisinin kurucu editörlüğünü yaptı.

2005’de Türkiye’ye dönen Prof. Erkut, 2005-07 arasında Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı, 2008-13 arasında Özyeğin Üniversitesi Rektörlüğü, 2014′den bu yana ise MEF Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı görevlerinde bulundu. İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı, Kariyer Planlama Derneği, ve Bilim Kahramanları derneklerinde yönetim kurulu üyeliği yapan Prof. Erkut, son yıllarda Türkiye’de girişimcilik ve yetkinlik gelişimi konularında aktif olarak çalışmaktadır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top