Ters kelepçe, gaz, dayak

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 3, 2021 / 09:48

İstanbul Kadıköy’de polis, gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek olmak ve Cumhurbaşkanlığı kararıyla rektörlüğe atanan Prof. Dr. Melih Bulu’yu protesto etmek isteyen gruba biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti.
Saat 18.00’de yapılacağı duyurulan protestolar öncesi Kadıköy Kaymakamlığı, ilçede 7 gün süreyle her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşünü toplum sağlığı gerekçesiyle yasakladı.
Polis, Kadıköy’de farklı noktalarda eyleme katılan grupları dağıtmaya çalıştı. Dağılan gruplar Kadıköy’de akşam saatlerine kadar tekrar tekrar bir araya geldi. Kadıköy sakinleri de evlerinden tencere ve tavalara vurarak eyleme destek verdi.
MİLLETVEKİLLERİNE POLİS MÜDAHALESİ
Kadıköy’deki eyleme destek vermek isteyen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay, müdahale sırasında polis tarafından darbedilip gözaltına alınmak istendi. Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık ve CHP Milletvekili Ali Şeker de polis tarafından müdahaleye maruz kaldı.
104 GÖZALTI
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nce eyleme ilişkin yapılan açıklamada, Kadıköy’de 93, Beşiktaş ve Sarıyer’den eyleme katılmak için Kadıköy’e giden 11 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Toplam gözaltı sayısı 104 oldu.
GÖZALTINDAKİLERE TERS KELEPÇE
CHP’li avukat Tuba Torun, Kadıköy’de gözaltı otobüsünde 2 saatin üzerinde bekleyen eylemcilere ters kelepçe takıldığını ve su verilmediğini bildirdi.
‘EYLEME Mİ GİDİYORSUN’ SORGUSU
Beşiktaş’taki Kadıköy motor ve vapur iskelelerinin önünde öğlen saatlerinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Motor iskelesinin önünde polis otobüsleri de bekledi. Kadıköy’e geçmek isteyen gençlerden bazılarına, Genel Bilgi Toplama (GBT) sistemi sorgusu yapıldı.
OTOBÜS DURAKLARINDAN GÖZALTINA ALINDILAR
Boğaziçi Dayanışması, Boğaziçi Üniversitesi›nin bulunduğu Hisarüstü mahallesinde de otobüs duraklarında bazı öğrencilerin gözaltına alındığını bildirdi.
ANKARA’DA DA GÖZALTI
Boğaziçi öğrencilerine destek için Ankara’da Kızılay Meydanı’nda toplanan kalabalığa da polis müdahale etti. Müdahale sonrası 69 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların yerlerde sürüklendiği görülürken, eyleme katılan bir kişinin dişleri kırıldı.

Önceki gün gözaltına alınan 98 kişi serbest, 10 kişiye ise ev hapsi

Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü ve çevresindeki eylemlerde pazartesi günü gözaltına alınan 159 kişiden 98’inin emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı; adliyeye sevk edilen 10 kişi için konutu terk etmeme kararı verildi ve geriye kalanların işlemleri sürüyor.

AKADEMİSYENLER DAHA KALABALIK:
MELİH BULU İSTİFA

Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı her gün rektörlüğe sırtlarını dönerek protesto düzenleyen Boğaziçili akademisyenler, dün ellerinde taşıdıkları ‘159’ yazılarıyla önceki gün yaşanan gözaltılara tepki gösterdi. Hocalar, “Aşağı bakmıyoruz, kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” pankartı açtı.

Üniversite garnizon değildir

Bidebunuizle yayınının bir diğer konuğu ise Boğaziçi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder oldu. Ergüder, rektör atama yönteminin acilen değiştirilmesi gerektiğini ve her üniversitenin kendi seçim sistemini belirlemesi gerektiğini söyledi.
Ergüder, “Üniversite garnizon değildir. Öğrenci soru sorar, sorgular. Ben öğrencilerimin cevaplarından, tebliğlerinden çok şey öğrendim.” dedi. Ergüder, krizin çözümü için ise “Önce herkesin birbirini dinlemesi lazım” dedi.

Görüşen hocalar Bulu’ya istifa etmesini tavsiye ediyor

Bidebunuizle yayınında konuşan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Umut Türem ‘Rektörlük işgali’ iddialarının “tamamen gerçek dışı” olduğunu söyledi. Türen, “ Öğrenciler, arkadaşlarının tutuklanmasının ardından tutuklamayı destekleyen twit atan Melih Bulu’dan açıklama istediler. Bu yüzden rektörlük önünde oturma eylemi yaptılar.” dedi. Türem, iktidar mensuplarının ‘LGBTİ+ eylemi’ söyleminin doğru olmadığını da vurguladı.
Türem, Bulu’nun rektörlük görevini yerine getirmekte zorlandığını, Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato’nun Bulu’yla görüşmeyi kabul etmediğini, Bulu’yla bireysel olarak görüşmeyi kabul eden hocaların çoğunun da istifa etmesi gerektiği yönünde tavsiyede bulunduğunu aktardı.

‘Öğrencilerin şeytanlaştırılmasını kabul etmiyorum’

Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör Bulu’ya karşı eylemlerin yanı sıra ‘Kabe figürlü görsel’ tutuklamalarına tepkiler de sürüyor. Boğaziçili “Müslüman Öğrenciler Grubu” hazırladıkları bir video ile “Öğrencilerin kimlikleri üzerinden şeytanlaştırılmasını ve tutuklanmasını kabul etmiyorum” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, ‘Kabe figürlü görsel’ tutuklamalarına tepkilerini, çektikleri bir video ile gösterdiler. Boğaziçililer, “Bu eserin değerlerime aykırı olduğunu düşünüyorum. Bunu okul ortamında dile getirdim. Homofobik söylemler yargılanmıyorken, bu arkadaşlarımın tutuklanmasını adaletsizlik olarak görüyorum. Öğrencilerin kimlikleri üzerinden şeytanlaştırılmasını ve tutuklanmasını kabul etmiyorum” dediler.

Altun’un “LGBTİ+ Çalışmaları Aday Kulübü kapatıldı” paylaşımına yalanlama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Aday Kulübü’nün rektörlük tarafından kapatıldığı için dünkü eylemlerin yapıldığını iddia etti. Avukat Levent Pişkin ile öğretim üyeleri Can Candan ve Cem Say, Altun’un paylaştığı bilginin doğru olmadığını, kararı Altun’un paylaşımından öğrendiklerini belirttiler.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top