Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Ticari araçtaki başarı otomobilde gelir mi?

Amerikan Ford’u Avrupa’da ticari araçlarda hem satış hem de kârlılıkta zirveye taşıyan Ford Otosan, Romanya’da satın aldığı fabrikada otomobil üretimine de başladı. Bu modelin 2024’te devreye girecek elektrikli versiyonunun başarısı Ford Otosan’a Avrupa’da otomobil üretiminde yeni roller verir mi, hep birlikte göreceğiz.

AMERİKAN otomotiv devi Ford’un son 7 yıldır Türkiye sayesinde Avrupa’da yüzü gülüyor. Koç Holding ile yarı yarıya ortak olduğu Ford Otosan tarafından Gölcük’te üretilen Transit, Transit Custom ve Transit Courier modelleriyle, 7 yıldır Avrupa’da ticari araç satışlarında lider olan marka, Türkiye üretimi araçlarla kârlılık anlamında da rakiplerinin önünde bulunuyor. Sonuçta Ford’un Avrupa’da sattığı ticari araçların %74’ü Türkiye’de üretildiği ve Amerikan markayı Avrupa’da kâra geçirdiği için art arda yatırım kararları geldi.

2.7 MİLYAR EURO YATIRIM
Önce 2 milyar Euro’luk yatırımla Türkiye fabrikalarındaki kapasiteyi 450 bin adetten 650 bin adede çıkartarak, elektrifikasyon dönüşümünü başlatan Ford Otosan, ardından 715 milyon Euro’ya Ford’un 250 bin adet kapasiteli Romanya fabrikasını satın aldı. Ford, Avrupa’da ticari araçlarda bu kadar başarılıyken, otomobilde ise son yıllarda son sıralardan kurtulamıyor. Sebebi ise Avrupa’da üretilen modellere, sektördeki elektrifikasyon dönüşümüne paralel yatırım yapılmaması. Bu yatırımlar yapılmadığı için de önce mevcut modellerin üretimleri art arda sonlandırılıyor.

PUMA ARTIK YERLİ SAYILIYOR
Ford, mevcut araçların elektrikli dönüşümünü yapmak yerine Volkswagen ile işbirliği yaparak Alman şirketin alt yapısıyla 2023 yılında 2 elektrikli model (Crossover, SUV) üretme kararı aldı. Bu bir bakıma çok riske girmeden daha düşük maliyetle yatırım anlamına da geliyor. Avrupa’da kendi ait alt yapısıyla üretilecek tek model ise 2024’te Romanya fabrikasında devreye girecek elektrikli Puma olacak. Bu fabrikanın kontrolü artık tamamen Ford Otosan’da olduğu için aslında en çok umut bağladıkları, en uygun fiyatlı olacağı tahmin edilen elektrikli modelin Türk yapımı olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Zaten Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Özgür Yücetürk de geçen hafta Romanya’da üretilen Puma’yı ‘yerli’ olarak kabul ettiklerini de açıkça söyledi. Bekleyip göreceğiz ama Ford Otosan’a Puma üretimindeki başarı sonrası yeni roller de verilebilir. Bu da ticari araçlardan sonra Ford’u Avrupa’da otomobilde de Ford Otosan yeniden üst sıralara taşıyabilir.

Toplam kapasite 1 milyonu aşacak!

• Ford Otosan, 2021 yılı başında 2 milyar Euro’luk tarihi yatırım kararı alıp, Kocaeli fabrikalarında elektrifikasyon dönüşümünü başlattı. Bu dönüşümle birlikte üretim kapasiteleri ilk etapta 450 bin adetten 650 bin adede çıkarma kararı alındı. Kapasiteleri büyüyen 2 fabrikada hem Ford’un ilk nesil elektrikli ticari araçları (Transit, Transit Custom) üretilecek hem de Volkswagen için ticari araç (Transporter) üretilmeye başlanacak.
• Ford Otosan, Mart ayında ise Ford’un 250 bin adet kapasiteli Romanya’daki Craiova fabrikasını 715 milyon Euro’ya (575+140) satın aldı. Ford Otosan, bu anlaşma ile uluslararası bir üretim şirketi haline gelirken, Romanya’daki fabrikada hem yeni nesil Transit Courier’i hem de uzun yıllar sonra Puma ile yeniden otomobil de üretecek. İki modelin de elektrikli versiyonları olacak.
• Ford Otosan’ın bu 2 yatırımla toplam kapasitesi şimdilik 900 bin adedin üzerine çıktı. Şimdilik diyorum çünkü kapasitenin kısa süre içinde 1 milyon adedi aşması bekleniyor. Bu da Ford Otosan’ı en çok üretim yapan ilk 3 fabrikadan biri yapıyor.

Fiesta ve S-Max 2023’te Focus ise 2025’te bitiyor

AVRUPA’da bu yılın başında Mondeo üretimini bitiren Ford, 2023 yılı nisan ayında önce S-Max ve Galaxy modelini, haziran ayında ise 46 yılda 18,2 milyon adet ürettiği küçük sınıftaki başarılı modeli Fiesta’nın üretimini sonlandıracak. 2025 yılında da Focus üretimi bitecek. Ford Türkiye İş Biriminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özgür Yücetürk, Ford’un artık giderek büyüyen segmentler olan SUV ve Crossover tarafına odaklandığını belirterek, “Ayrıca, tamamen elektrikli araçlara yönelik dönüşüme de başlıyor. Fiesta’nın üretildiği Köln fabrikası tamamen elektrikli modelleri üretecek. 2023 yılının ikinci yarısında söz konusu segmentlerde iki yeni elektrikli otomobil tanıtılacak. Puma’nın elektrikli verisyonu da 2024 yılında gelecek. Böylece Ford, Mach-E ile birlikte 4 elektrikli modeliyle pazarda rekabeti sürdürecek. Hedef 2026 yılına gelindiğinde ticari araçlar da dahil yıllık 600 bin adet elektrikli satmak ” diye konuştu.

2024’te 4 elektrikli modele ulaşacağız

MEKSİKA’da üretilen elektrikli Mach-E’nin Türkiye pazarına önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde geleceğini belirten Yücetürk, “2024 yılında SUV ve Crossover sınfındaki iki yeni elektrikli modelimiz ile birlikte Puma’nın elektrikli versiyonunu da Türkiye’de satışa sunmayı planlıyoruz. Yine güçlü Pick-Up modellerimizden Raptor’u 2023’ün ikinci çeyreğinde, Ranger’ı ise 2023’ün ilk yarısından sonra satışa çıkaracağız” dedi.

İlk elektrikli aslan satışa sunuldu

PEUGEOT, B-SUV modeli 2008'in tam elektrikli versiyonu e-2008'i 900 bin TL fiyatla satışa sundu. Çok sınırlı sayıda gelen e-2008, 332 km (WLTP) menzile sahip. Araç %10'luk ÖTV'nin sınırında. Bu arada yine Stellantis Türkiye bünyesindeki Citroen de, kısa süre önce elektrikli C4 modelini 786 bin TL’ye satışa sunmuş, Türkiye’nin şu anda en ucuz elektrikli modeli olmuştu. Ama her 2 markanın da şu anda elinde sınırlı sayıda elektrikli model olması, almak isteyenler için sıkıntı.

Elektrikli Corolla mı olacak?

JAPON Toyota, %100 elektrikli araç markası bZ’nin (Beyond Zero) 2. modeli olan bZ3’ü tanıttı. Sedan bir model olan bZ3’ün şimdilik sadece Çin’de üretilip, satılacağı açıklandı. Çinli BYD ile birlikte geliştirilen model yeni batarya teknolojisiyle 600 km’in üzerinde menzil sunacağı açıklandı. Aracın Toyota’nın dünyada en çok satan modeli Corolla’nın yeni nesli olabileceği de söyleniyor.

Türkiye’de 100 bininci otobüsünü üretti


TÜRKİYE’de 1967 yılından bu yana ağır ticari araç endüstrisinin temel taşlarından biri olan Mercedes-Benz Türk, 100 bininci otobüsünü bantlardan indirerek tarihi bir başarıya imza attı. 4 bini aşkın çalışanı ile hem Türkiye’nin hem de dünyanın en teknolojik, en çevreci ve en entegre otobüs üretim merkezlerinden biri olan Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nın bantlarından inen 100 bininci otobüs üçüncü nesil Mercedes-Benz Travego oldu. Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, “Bugün 100 bininci otobüsümüzü banttan indirmenin gururunu yaşıyoruz. 2008 yılında şirketimizin kuruluşundan tam 41 yıl sonra 50 bininci otobüsümüzü banttan indirmiştik. İkinci 50.000 otobüsümüzü 14 yılda ürettik. Türkiye’de üretilen her 2 otobüsten 1’ini üretiyor, ürettiğimiz her 10 otobüsten 8’ini ihraç ediyoruz” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi