TİM’e ‘köle işçi’ tepkisi

TİM’e ‘köle işçi’ tepkisi
Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, asgari ücretli sayısının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu belirterek, "Asgari ücretin artırılması kadar önemli olan konu, ülkemizde asgari ücretle çalışanların sayısının düşürülmesidir"...

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, asgari ücretli sayısının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu belirterek, "Asgari ücretin artırılması kadar önemli olan konu, ülkemizde asgari ücretle çalışanların sayısının düşürülmesidir" dedi. Kavlak, asgari ücretin yeni yıl için belirlenmesiyle ilgili ise "İçimize sinmeyen bir rakam olursa imza atmayız" ifadesini kullandı.

Asgari ücretin temel ücret olduğunu yönündeki eleştirileri kabul etmeyen Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretli sayısıyla ilgili salı günü “Asgari ücretli oranı yüzde 37 civarında. Bilgisizliğe dayanan bir eleştiri” demişti.

Kavlak, dün düzenlediği basın toplantısında ücretlilerden kesilen vergilere de dikkat çekti, "Dar ve sabit gelirli kesimlerin beklentisi, ücretliler lehine vergi diliminde ayırım yapılmasıdır. Vergi, çalışanların üzerinde inanılmaz bir yüktür” dedi. Kavlak, yılbaşında 13.544 lira net maaş alan bir çalışanan maaşının 12’nci ayda vergi dilimleri nedeniyle 1.400 lira kayba ulaştığı örneğini paylaştı.

TİM BAŞKANI GÜLTEPE'YE “İŞÇİ DEĞİL KÖLE ARIYOR” TEPKİSİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe'nin, "Asgari ücret 500--600 dolar olursa rekabetçiliğimizi kaybederiz" açıklamasına tepki gösteren Kavlak, "Asgari ücretle ilgili konuşmayan sadece biziz. Herkes kendini yerini bilecek. Eğer onlar ihracat şampiyonu oldularsa işletmelerde çalışan emekçiler sayesinde olmuştur. Asgari ücret 400-500 dolar olursa ihracat yapamayız diyorsa kendine işçi değil köle arıyor demektir" diye konuştu.