Timsahlarda dikkat çeken mumyalama tekniği

Timsahlarda dikkat çeken mumyalama tekniği
Mısır’ın Qubbat al-Hawā bölgesinde bulunan MÖ 5. yüzyıla ait timsah mumyaları, benzersiz mumyalama tekniklerine işaret ediyor.Arkeofili’nin haberine göre, timsahlar da dahil olmak üzere mumyalanmış hayvanlar, Mısır arkeolojik...

Mısır’ın Qubbat al-Hawā bölgesinde bulunan MÖ 5. yüzyıla ait timsah mumyaları, benzersiz mumyalama tekniklerine işaret ediyor.

Arkeofili’nin haberine göre, timsahlar da dahil olmak üzere mumyalanmış hayvanlar, Mısır arkeolojik alanlarında yaygın olarak bulunuyor. Dünya çapındaki müze koleksiyonlarında birkaç yüz mumyalanmış timsah bulunmasına rağmen, bunlar genellikle tam olarak incelenmiyorlar. Bu çalışmada ise araştırmacılar, Nil’in batı kıyısındaki Qubbat al-Hawā sahasındaki kaya mezarlarında bulunan on timsah mumyasının morfolojisi ve korunma durumlarına ilişkin ayrıntılı bir analiz sunuyor.

Söz konusu mumyalar, araştırmacıların sargıları açmadan veya bilgisayarlı tomografi taraması ve radyografi kullanmadan inceleyebildikleri beş kafatası ve beş kısmi iskelet içeriyordu.



Timsahların morfolojisine göre iki tür tanımlandı: Batı Afrika ve Nil timsahları. Örnekler, 1,5 ila 3,5 metre uzunluklarındaydı.

Mumyaların korunma tarzı, diğer yerlerde bulunanlardan farklıydı. En önemli fark, mumyalama sürecinin bir parçası olarak reçine kullanımına veya hayvanın iç organlarının çıkarılmasına dair kanıt yoktu. Bu korunma tarzı, MÖ 5. Yüzyılda Qubbat al-Hawā’nın mezarlık kullanımının son aşamasıyla tutarlı olan Ptolemaios öncesi bir çağa işaret ediyor.

Arkeolojik alanlar arasında mumyaların karşılaştırılması, zaman içinde hayvan kullanımı ve mumyalama uygulamalarındaki eğilimleri belirlemek için oldukça yararlı. Bu çalışmanın sınırlamaları, kalıntıların tanımlanmasını ve tarihlenmesini iyileştirmek için yararlı olabilecek mevcut eski DNA ve radyokarbon eksikliğini içeriyordu. Bu teknikleri içeren gelecekteki çalışmalar, eski Mısır kültürel uygulamalarının bilimsel anlayışını daha da aydınlatacak.

Araştırmacılar, “Kubbat al-Hawā’da (Asvan, Mısır) bozulmamış bir mezarda beş aşağı yukarı tam gövde ve beş kafa dahil olmak üzere on timsah mumyası bulundu. Mumyalar, çeşitli koruma ve bütünlük durumlarındaydı” diyor.