Tiyatro aşkı engel tanımıyor

Tiyatro aşkı engel tanımıyor
Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde salgın sürecinde ara verdikleri çalışmalara çevrim içi ortamda yeniden başlayan Özel Tiyatro Topluluğunun engelli üyeleri, anıları ile günlük hayatta yaşadıkları zorluklardan yola çıkarak...

Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde salgın sürecinde ara verdikleri çalışmalara çevrim içi ortamda yeniden başlayan Özel Tiyatro Topluluğunun engelli üyeleri, anıları ile günlük hayatta yaşadıkları zorluklardan yola çıkarak yazdıkları ilk oyunlarını Dünya Tiyatro Günü’nde sahnelemeye hazırlanıyor.

Tiyatro yazar ve yönetmeni Nuray Dibek’in engelli bireylerin katılımıyla oluşturduğu ve bu zamana kadar Zonguldak, Ankara ve Bartın’da oyunlarını sahneleme imkanı bulan 15 kişilik topluluk, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle sahne çalışmalarına bir süre ara verdi.

Evlerinden katıldıkları tiyatro eğitimiyle sosyal hayatlarını devam ettirme fırsatı bulan topluluk, bu zamana kadar günlük yaşamda karşılaştıkları zorlukları ve anılarını metne dökerek “Yaşadık, yazdık, oynuyoruz” isimli oyun yazdı.

Böylece ilk kez tiyatro oyunu yazma deneyimi yaşayan topluluk, oyunu 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde sahnelemeyi planlıyor.

Nuray Dibek, AA muhabirine, salgın sürecinde çok fazla yüz yüze çalışma imkanı bulamadıklarını, o nedenle seyircilerle bulaşacakları zamana kadar ellerinde bir eser olmasını istediklerini anlattı.

Dibek, topluluk üyelerinin sahne deneyimi olduğundan tiyatro yazarlığı sürecine uyumlarının daha kolay olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
“Başlangıçta ‘Yapamam’ deseler de pes etmeyip devam ettiler. Şimdi ise oyunlarını sahneleyecekleri günü sabırsızlıkla bekliyorlar. Kendi yazdıkları oyunu sahnelemenin ayrı heyecanını taşıyorlar. Tiyatro yapmaya cesaret edemeyen engelli ve engelsiz herkese örnek oluyorlar. Tiyatronun bu anlamda kendilerine cesaret verdiğini ve özgüven kazandırdığını söylüyorlar.”