TL dolara endekslendi ama Kavcıoğlu hâlâ ‘Liralaşma’ diyor

Son Güncellenme Tarihi: Mart 30, 2022 / 12:13

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TCMB genel kurulunda yaptığı konuşmada liralaşma stratejisine vurgu yaptı, “Politika gözden geçirme sürecinin asli unsurlarından biri” dedi. Kur korumalı mevduat ve ürünleri anlatan Kavcıoğlu, bu ürünlerin vade sonundaki döviz kuruna göre farkının ve ekstra faizin ödendiğine değinmedi. Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, KKM’nin yıl sonunda Hazine’ye yaklaşık maliyetini en iyimser bakışla 445 milyar lira olarak hesaplamıştı. Başkan Kavcıoğlu’nun genel kurulda yaptığı konuşmada öne çıkan başlıklar şöyle:

· 2021 yılında büyüme oranı yüzde 11 olarak gerçekleşmiş ve uzun dönem eğiliminin üzerinde kalmaya devam etmiştir. Büyümenin kompozisyonunda ise sürdürülebilir bileşenlerin payı artmıştır.

· Yaşanan jeopolitik sorunların ihracatımız üzerindeki doğrudan yansımalarının da sınırlı olacağını düşünüyoruz.

· 2021 yılında küresel enflasyon, salgının seyrine bağlı olarak gelişen arz kısıtları, emtia fiyatlarındaki artış, arz-talep uyumsuzlukları ile hızla yükselmiştir.

· Uluslararası emtia fiyatları, tedarik zincirlerinde devam eden sorunlar ve enerji fiyatlarına bağlı olarak üretici fiyatlarındaki yükseliş eğilimi sürmektedir.

· Sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmekteyiz. Bu çerçevede 2022 yılı Ocak-Mart döneminde politika faizinde bir değişiklik yapmadık.

· Bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla tüm politika araçlarımızda kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme sürecine devam etmekteyiz.

· “Liralaşma stratejisi” yeni finansal ürünler, teminat çeşitlendirilmesi ve likidite yönetimi uygulamaları vasıtasıyla, Türk Lirası’nın sistemdeki kullanımını merkeze alan bütüncül bir yaklaşımla oluşturulmaktadır.

· Bildiğiniz gibi 2021 yılı Aralık ayında yabancı para ve altın mevduatların TL’ye dönüşümünü destekleyerek TL mevduat tercihinin güçlenmesi yönünde bir adım attık. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tamamlayıcı ürünüyle birlikte döviz kurlarında oluşan sağlıksız fiyat oluşumlarının önü alınmış oldu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top