TL erim erim eriyor

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 23, 2021 / 10:57

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın enflasyondaki yükselişe ve TL’deki değer kaybına rağmen istediği faiz indirimlerine eylülde başlayan TCMB, önceki gün indirimlere beklentilerin ötesinde 200 baz puan ile devam etti.

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararıyla yükselişe geçen dolar/TL dün 9.66’nın üzerine tırmanarak yeni tarihi zirvesini gördü. Dolardaki aylık yükseliş yüzde 11’i aştı. Euro ise 11.25 liraya kadar yükseldi. Dolardaki bu yükseliş, başta gıda ve perakende harcamaları olmak üzere yeni zamların kapıda olduğuna işaret etti. Dolar kuru haftanın son günü 9.62’de duruldu.

TL ARJANTİN PESOSUNA FARK ATTI

Sene başından bu yana ABD doları karşısındaki değer kaybı yüzde 23’e yaklaşan TL, değer kaybında dünyada ilk sırada yer alıyor. TL’yi, yüzde 15,3’lük kayıpla Arjantin pesosu takip ediyor. Arjantin’de yıllık tüketici enflasyonu eylülde yüzde 52,5’e ulaştı. Sözcü’den Emre Deveci’nin haberine göre, listede üçüncü sırada yaklaşık yüzde 13’lük kayıpla Şili pesosu bulunuyor. Şili’de enflasyon eylülde yüzde 5,3 seviyesine yükselmişti.

EN ÇOK DEĞER KAZANAN RUS RUBELESİ

Dolar karşısında bu yıl en çok değer kazanan para birimi ise Rus rublesi. Rusya Merkez Bankası (CBR), faiz oranında 75 baz puan artışa gitti. Kararın ardından Ruble dolar karşısında yüzde 1.30 değer kazandı. Ruble bu yıl ise dolar karşısında yüzde 5,25 oranında değerlendi. Ekonomist Uğur Gürses rubledeki değer artışına karşın faiz indirimiyle değer kaybeden TL’ye ilişkin olarak “Ters yönde gittiğimizin iyi bir göstergesi” dedi. İktisatçı Hayri Kozanoğlu ise “Keşke son buluşmalarında Putin, Erdoğan’a kısa bir ders verseymiş!”

BULGARİSTAN’DAN AKIN: POŞET POŞET ALDILAR

Avro’ya endeksli Bulgar Levası’nın 5.74 liraya ulaşmasını fırsat bilip alışveriş için Edirne’deki Ulus Pazarına akın eden Bulgaristan yurttaşları, aldıklarını taşımakta güçlük çekti, araçlarının bagajlarında yer kalmadı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top