TL sallanıyor

TL sallanıyor
Dolar/TL kuru bir süredir iktidarın baskılamasıyla yatay bir seyirde ilerliyor. Bu durum deprem sonrası da değişmedi. Ancak iktidar ek önlemler almak zorunda kaldı.Depremden sonra Türk Lirası’ndaki yatay seyre rağmen Merkez Bankası...

Dolar/TL kuru bir süredir iktidarın baskılamasıyla yatay bir seyirde ilerliyor. Bu durum deprem sonrası da değişmedi. Ancak iktidar ek önlemler almak zorunda kaldı.

Depremden sonra Türk Lirası’ndaki yatay seyre rağmen Merkez Bankası (MB) rezervlerinde son iki haftadaki 7 milyar dolarlık düşüş, ‘stabil kur politikası’nın zorlandığını gösteriyor.

Reuters’a konuşan bankacılar, kısa vadede depremle birlikte döviz politikasında baskının süreceğinde hemfikir. Ancak uzun vadede uluslararası yardımlar kilit rol oynayacak.

Kur korumalı mevduatta yılın en büyük itfalarından birinin depremle aynı zamana denk gelmesi de dövizdeki dengeyi zorlaştıran unsurlardan biri. Depremle eşzamanlı 12 milyar dolar KKM itfa edildi.

Bir bankanın döviz masası yönetici Reuters’a şu değerlendirmeyi yaptı:
“Merkez Bankası uzun süredir ihracat başta olmak üzere sağladığı yeni döviz gelirlerini piyasaya yönlendirerek bir denge oluşturuyordu. Dengede bir yöne kayma olduğunda bu konuya bir düzenleme getirip yeniden bir denge sağlıyordu. Merkez Bankası bu dönemde rezervlerini ilk defa kullanmıyor… Ancak rezerv yeterliliği düşük olduğu için bu uzun süre devam ettirilemez. Bu nedenle döviz talebini düşürücü yönde adımların devamını bekliyorum.”