TL’nin Suriye’ye nasıl gittiğini kimse bilmiyor

TL’nin Suriye’ye nasıl gittiğini kimse bilmiyor
Suriye’de Türk Lirası kullanımının Suriye poundu kullanımını geçmesi üzerine Merkez Bankası yaptığı açıklamada Türk Lirası’nın oraya nasıl ulaştığıyla ilgili olarak bilgilerinin olmadığını duyurdu.Wall Street...

Suriye’de Türk Lirası kullanımının Suriye poundu kullanımını geçmesi üzerine Merkez Bankası yaptığı açıklamada Türk Lirası’nın oraya nasıl ulaştığıyla ilgili olarak bilgilerinin olmadığını duyurdu.

Wall Street Journal gazetesi, İdlib başta olmak üzere Suriye’nin kuzeyindeki bölgelerde Türk lirası kullanımının Suriye poundunu geçtiğini, bölgedeki insanların ekmek alırken, benzin doldururken ve gündelik yaşamındaki diğer harcamalarını TL ile yaptığını yazdı.

Birçok işletmenin Türk Lirası’na geçtiğini yazan gazeteye konuşan İdlib’de yaşayan yazılım mühendisi Malek Tarboush, “Yemek yediğim restoranda Türk Lirası kabul ettiklerini görünce şok oldum” dedi.

Hükümete yakın olan düşünce kuruluşu SETA’da görevli Ömer Özkızılcık gazeteye yaptığı açıklamada, “Ankara Türk liralarını İdlib’e ve Suriye’nin kuzeyindeki diğer bölgelere geçen ay gönderdi. Türk lirası döviz bürolarına ve postahanelere gönderildi. Suriyeliler Suriye poundu ve bazen de ABD dolarını Türk lirasına değiştirmeye başladılar” ifadelerini kullandı.

Özkızılcık’un bu açıklamasına rağmen Merkez Bankası yaptığı açıklamada bu plana dahil olmadıklarını duyurdu.