TMMOB: Talimat beklemek can kayıplarını artırdı

TMMOB: Talimat beklemek can kayıplarını artırdı
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu’nun Diyarbakır, Adıyaman, Kahramanmaraş ile Elbistan ve Pazarcık ilçelerindeki deprem alanlarına ilişkin raporunda, denetleme yetkisine sahip birimlerin...

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu’nun Diyarbakır, Adıyaman, Kahramanmaraş ile Elbistan ve Pazarcık ilçelerindeki deprem alanlarına ilişkin raporunda, denetleme yetkisine sahip birimlerin görevini yapmadığı belirtildi. Raporda, ekiplerin talimatla hareket etmesinin can kayıplarını arttırdığı öne sürüldü.

VOA Türkçe’den Mahmut Bozarslan’ın haberine göre; TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu’nun 50 kişilik ekiple 15 gün süren çalışmanın ardından hazırladığı rapor basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısında konuşan TMMOB İKK Eşsözcüsü Songül Aytek, liyakata vurgu yaptı.

Aytek ekiplerin talimat beklemesi nedeniyle ölü sayısının arttığını savunarak, “Kentimiz başta olmak üzere inceleme yapılan alanların tamamında yeterli, nitelikli ve liyakat esaslı görevlendirme ve idareciliğin olmayışı, bunun beraberinde acil ve ilk yardım hizmetlerini aksatması, birimlerin görev gereği ivedilikle müdahale etmeye girişmesi yerine siyasi iktidar ve temsilcilerinin emir ve talimatlarını beklemesi, can kayıpları başta olmak üzere yaralanma ve mal kayıplarının artmasına sebebiyet vermiştir” diye konuştu.

KAÇAK VE DENETİM DIŞI YAPILAMAŞMA İMAR AFLARI
Aytek ayrıca, kayyumla yönetilen belediyeler başta olmak üzere birçok belediyenin kaçak ve denetim dışı yapılaşmaya göz yummasının, hükümetlerin imar afları getirmesi yıkımların artmasına sebep olduğunu dile getirdi.

Çarpık, plansız ve kaçak yapılaşma sebebiyle bazı bölgelerde nüfus yoğunluğunun arttığına dikkat çeken Aytek, bu bölgelerde Güvenli Acil Toplanma Alanları ya hiç olmadığını ya da yetersiz kaldığını söyledi. Aytek, belediyelerin bünyesinde görevlendirilen teknik personelin durumuna da vurgu yaptı.

“ÖLÜMLERİN SORUMLUSU AFAD”
Ölümlerin sorumlusunun AFAD olduğunu savunan Aytek, şunları söyledi:
“Yaşanan ölümlerin birçoğu afet nedeniyle değil zamanında müdahale etmeyen ve makyajlanarak her türlü afete hazır olduğu belirtilen AFAD ve bağlı olduğu yetkililer sebebiyle gerçekleşmiştir. Ulaşım sağlanmaması ve yetersiz ekip sebebiyle bazı yerlere hala erişimin sağlanmadığı ve yardımların ulaştırılmadığı görülmüştür.”

“DENETLEME YETKİSİNE SAHİP BİRİMLER GÖREVLERİNİ YAPMADI”
Birçok yapıda taşıyıcı sisteme inşaat halinde veya sonrasında zarar verildiğine dikkat çeken Aytek, “Birçok yapıda yapısal hasarın da olduğu değerlendirildiğinde, denetleme yetkisine sahip birimlerin görevlerini yapmadığı ortaya çıkmaktadır” dedi.