Tofaş Bursa’da Egea’nın hibritini üretmeye başladı

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 17, 2022 / 06:22

OYAK Renault’un Bursa fabrikasında ürettiği hibrit Clio’dan sonra, Tofaş da Bursa’da hibrit Egea üretimine başladı. Böylece özellikle Avrupa’daki düşük emisyon sınırına bağlı olarak 2 fabrikanın ihracatında artış için etkili hibrit (melez) modeller devreye girmiş oldu.

TOFAŞ tarafından Bursa’da üretilen, Fiat markasının kompakt sınıftaki global oyuncusu ve son 6 yıldır Türkiye’nin en çok satan otomobili Egea 2022 yılına yeniliklerle başladı.

Egea Ailesi, ocak ayında Sedan, Hatchback, Station Wagon ve Cross’tan sonra 5’inci üyesi olan Cross Wagon gövde tipini satışa sunmuştu. Bugün de uluslararası tanıtımı yapılan hibrit motor seçeneğiyle dünya yollarına çıkmaya hazırlanıyor. Hem yeni nesil hibrit motor seçeneğine sahip hem de ilk yeni otomatik vitesli Egea Ailesi nisan ayından itibaren Türkiye’de ve dünya pazarlarında satışa sunulacak.

ELEKTRİKLİ SÜRÜŞ İMKANI
Egea’nın yeni hibrit versiyonu, yüksek performansını yeni nesil 130 HP güç ve 240 NM torka sahip, 1,5 litrelik 4 silindirli turbo benzinli FireFly motor ile 48-Volt bataryaya sahip 15 kw’lık elektrik motorun sinerjisinden alıyor. Egea Hybrid’de BSG (Belt Start Generator) ve 15KW’lık elektrikli motor 130 beygirlik içten yanmalı motoru destekliyor. Bu gelişmiş hibrit teknolojisi, “yüzde yüz elektrikli” sessiz çalıştırma, park etme ve tamamen elektrikli sürüşe imkan sunuyor. Böylece verimlilik artarken sürüş performansı da üst seviyeye çıkıyor.

GAZA BASMADAN GİDİYOR
Egea Hybrid, elektrik motoru sayesinde içten yanmalı motorun ısınma fazında oluşan yakıt tüketimi ve emisyonun düşürülmesi sağlanıyor. Egea’daki hibrit teknolojisi; aracın sessiz, akıcı, yakıt harcamadan, %100 elektrikli modda kalkış yapabilmesine (e-launch) ve düşük devirde tamamen elektrikli modda ilerlemesine (e-creep) imkan sağlıyor. Egea Hybrid, sadece elektrik motorun gücü ile yoğun ve sıkışık trafikte kısa mesafelerde gaz pedalına basmadan ilerleyebiliyor (e-queueing).

İLK 7 İLERİ OTOMATİK VİTES
Egea Hybrid ile birlikte 7 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman da Fiat markasında ilk defa satışa sunuluyor. 7 ileri otomatik vitesli Egea Hybrid, 0-100 km hızlanmasını 9 saniyede tamamlarken yakıt tüketiminde de önemli bir avantaj sağlıyor ve şehir içi kullanımda 100 km.de 4,7 lt’lik (WLTP) tüketim değerine ulaşıyor. Egea’daki hibrit teknolojisi, yine Fiat modellerinde bir ilk olarak, sürüş sırasında benzinli motoru tamamen kapatarak WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) çevriminin yüzde 47’sinin benzinli motor çalıştırılmadan tamamlanabilemesini sağlıyor. Bu oran şehir içi çevrimde yüzde 62’ye kadar çıkabiliyor. Sonuç olarak, yeni 48-Volt hibrit benzinli motor, şehir içi kullanımda hem benzinli, hem de dizel motorlara oranla daha düşük yakıt sarfiyatı sağlıyor.

DİZEL OTOMATİK MARTTA
Egea Hybrid; Türkiye’de Sedan, Hatchback, Cross ve Cross Wagon gövde tiplerinde, 3 donanım seviyesi-Easy (Sedan) / Street (Hatchback ve Cross’ta), Urban ve Lounge- ve otomatik şanzıman ile Nisan ayında satışa sunulacak.

Egea Ailesi’nin merakla beklenen 1.6 Multijet II 130hp Dizel DCT otomatik şanzımanlı versiyonları da yine tüm gövde tiplerinde aynı anda ve mart ayının ikinci yarısında Fiat showroom’larındaki yerini alacak.

Özel Ortadoğu Koleji ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü mezunu olan Emre Özpeynirci, Hürriyet gazetesinin otomotiv editörü ve Hürriyet Otoyaşam Gazetesi’nin yayın koordinatörü olarak 25 yıl çalıştı. 2001 yılında Reuters tarafından Türkiye’de gelecek vadeden ekonomi gazetecisi olarak seçilen ve İngiltere’de ekonomi gazeteciliği üzerine sertifika alan Özpeynirci, evli ve bir çocuk babasıdır.

Scroll to Top