Tohum ve mazotlu toplantı

Tohum ve mazotlu toplantı
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, parti binasında basın toplantısı düzenledi. Çiftçinin girdi maliyetlerinin yüzde 100’den fazla arttığına dikkat çeken Gaytancıoğlu, basın...

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, parti binasında basın toplantısı düzenledi. Çiftçinin girdi maliyetlerinin yüzde 100’den fazla arttığına dikkat çeken Gaytancıoğlu, basın toplantısına çiftçinin üretimde kullandığı ilaç, gübre, mazot gibi ürünleri getirerek, gelir gider hesaplaması yaptı. Tarımda kullanılan ürünlerin maliyetlerinin arttığını ve üreticinin para kazanamadığını söyleyen Gaytancıoğlu, “Jantta gidiyoruz. Her şeyi ithalatla çözmek isteyen bir iktidar var” dedi.

Girdi maliyetlerini arttığını belirten Gaytancıoğlu, tarıma destek verilmediğini öne sürdü: “Çiftçinin bir kilo ürün almak için üç kilo buğday satması lazım. Şimdi bunu görmüyorlar mı? Görsünler diye basit hale getirdik. Ülkenin ve Türk tarımının durumu bu. Tarımı destekleyeceksiniz ki, çiftçi üretecek ve ticaret olacak. Yağ sanayi olacak, şeker sanayi olacak, tohum, gübre sanayi olacak. Kalkınmanın temelinde tarım sektörü var. Tarıma verilen destek geçen sene 2020 yılında 22 milyar TL, bu sene 22 milyar TL. Değişen hiçbir şey yok. Artık iktidar şaftı kopmuş araba gibi gidiyor. Jantta gidiyoruz. Her şeyi ithalatla çözmek isteyen bir iktidar var.”

MALİYET GELİRE EŞİT

Üreticinin ürettiği üründen para kazanamadığını vurgulayan Gaytancıoğlu, “Buğday tohumunun kilosu 5 lira, dekar başına 20-25 kilo kullanılıyor. 50 kilo buğdayı tohum için satmanız lazım. 150 kilosunu gübre için, 50 kilosunu tohum için kullanmak gerekiyor. Biz sadece bir ilacı getirdik, mantar ilacı var, pas ilacı var… Bu ilaçları kullanmak zorunda üretici. Bir 50 kilo da bu ilaçları satın almak için kullanıyor. Geriye 50 kilo kaldı, cebine girmesi gerekiyor diye düşünüyorsunuz ama bir de mazot var. Tarlayı nasıl sürecek? Çiftçi mazot alıyor. Bugün 8 liradan mazot alacak. Mazot da 50 kilo yiyor. Maliyetler tamamen gelirle eşit. Çiftçimiz ne kazanacak?” diye sordu.