Toplam vaka sayısı milyonun üstünde

Toplam vaka sayısı milyonun üstünde
Koronavirüs ölüm oranına dair yaptığı açıklamada oran veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sözleri, uzun süredir açıklanmayan vaka sayısıyla ilgili de ipuçlarını ortaya çıkardı. Buna göre, Türkiye’de toplam vaka...

Koronavirüs ölüm oranına dair yaptığı açıklamada oran veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sözleri, uzun süredir açıklanmayan vaka sayısıyla ilgili de ipuçlarını ortaya çıkardı. Buna göre, Türkiye’de toplam vaka sayısı 1 milyon 200 binin üzerinde.
Türkiye’de kaç vaka olduğu, tüm tepkilere rağmen açıklanmıyor. Üstelik Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bunu, “Evde semptomu olmayan, hastaneye yük olmayanın sayısı mı sizin için önemli?” diyerek açıklıyor.
29 Temmuz’da yapılan ani değişiklikle Bakanlık, PCR testi pozitif çıkan ve semptom gösteren kişileri ‘hasta’, göstermeyenleri ise ‘vaka’ olarak kabul ettiklerini açıklamıştı.
Sağlık Bakanı Koca’nın dün yaptığı açıklamadaki ayrıntı ise salgının boyutuna dair dikkat çeken bilgi verdi. Koca, HaberTürk yazarı Fatih Altaylı’ya yaptığı açıklamada, 29 Temmuz’daki tablo değişikliğine kadar, “Asemptom hastaları da sayıyorduk” dedi.
‘BAŞARISIZMIŞIZ GİBİ BİR SONUÇ ÇIKIYOR’
Koca, sözlerinin devamında, verilerin gizlenmesine dair eleştirilere, “Oranlar belli. Bu tür açıklama aslında benim Bakanlığımın da aleyhine. Çünkü hasta sayısına oranla ağır hasta ve vefat çok fazla görünüyor ve sanki biz tedavide başarısızmışız gibi bir sonuç çıkıyor. Oysa böyle bir şey yok” yanıtını verdi.
‘VEFAT SAYIMIZ YÜZDE 1’İN ALTINDA’
Bakan tam bu noktada, “Bakın vefat sayımız yüzde 1’in altında aslında” açıklaması yaptı. Türkiye’de güncel koronavirüs tablosuna göre salgın nedeniyle 12 bin civarında can kaybı mevcut. Açıklanan hasta sayısına göre ölüm oranı yüzde 2,76. Bakan Koca’nın açıklamasına göre, bu oranın yüzde 1’in altında olması için en az 1 milyon 235 bin vaka bulunması gerekiyor.
SAYILAR DÜŞMEZ İSE EK YASAKLAR GELECEK
İstanbul’da 3. pikin yaşandığını da belirten Koca, “Önlemler yeterli mi? Ben kendi adıma hafta sonu biraz daha sert bir önlem isterdim. İki gün içinde hastalığın artış trendinin düştüğünü gördük bile” diye konuştu. Alınan önlemlerin yeterli gelmemesi halinde kısıtlamaların artacağını aktaran Bakan Koca, “Tam kapanma mı olur, şehirlerarası seyahat kısıtlaması mı olur, gece sokağa çıkma yasağı mı olur, buna karar veririz” dedi.

İBB İLE SAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ UYUŞMUYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanlığı da dün kentte bulaşıcı hastalıktan ölüm sayısının 201 olduğunu ve toplam 442 kişinin vefat ettiğini açıkladı. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın günlük olarak açıkladığı verilere göre son 24 saatte 6 bin 713 kişiye hastalık tanısı konuldu. 153 kişi vefat etti, ağır hasta sayısı 4 bin 409 oldu. Yani İBB verileri ile Sağlık Bakanlığı verileri yine uyuşmadı.