Toplu değil lokal önlem alınabilir

Toplu değil lokal önlem alınabilir
Salgında normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte vaka sayılarında yaşanan artış “Sokağa çıkma yasağı yeniden gelir mi?” sorusunu akıllara getirirken, bilim kurulu üyeleri “il bazında sokağa çıkma yasağı”na dikkat...

Salgında normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte vaka sayılarında yaşanan artış “Sokağa çıkma yasağı yeniden gelir mi?” sorusunu akıllara getirirken, bilim kurulu üyeleri “il bazında sokağa çıkma yasağı”na dikkat çekti.
Türkiye 1 Haziran itibarıyla salgında normalleşme aşamasına geçti. Ülke genelinde uygulanan birçok yasak kaldırılırken, günlük vaka sayılarında da yeniden artış yaşanmaya başladı. Son olarak dün günlük vaka sayısı yeniden binin üzerine çıkarken, bu durum “sokağa çıkma yasağı” tartışmalarını yeniden başlattı.
Sağlık Bakanlığı’nın resmi açıklamalarında illere göre vaka sayıları açıklanmazken, bilim kurulu üyelerinin yeniden sokağa çıkma uygulamasına gidilmesine ilişkin tavsiyede bulunduğu öne sürüldü.
Yasak kararının verilmesi için önümüzdeki birkaç günün önemli olduğunu söyleyen Biilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, “Eğer açıklanan rakamlar böyle devam ederse bunun üzerine tekrardan konuşmak gerekiyor. Rakamlar bizim hastalık bulgusuyla gelenlerden tespit ettiklerimiz mi yoksa çok iyi taramalar yapılıyor ve taramalar sırasında elde ettiklerimiz mi? Bunları değerlendirmeden sokağa çıkma yasağına ilişkin bir şey söylemek mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise, “Kendi adıma tekrardan sokağa çıkma yasağı uygulamasına gidilmesine ihtiyaç görmüyorum. Ama bazı illerde bu karar alınabilir. İl pandemi kurulları ihtiyaç duyarlarsa, risk artışı görürlerse, lokal olarak il bazında bu kararı alabilirler. Bazı illerde birden çok vaka çıkmaya başladıysa ve çok vaka görülüyorsa geçici olarak sokağa çıkma yasağı getirilebilir. Ama onun dışında ülke genelinde bir sokağa çıkma yasağı önerisi benim bildiğim kadarıyla yok” dedi.