Topyekün tepki

Topyekün tepki
ABD, Türkiye’ye Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi yüzünden CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında yaptırım uyguladığını duyurdu. Karara birçok tepki geldi.Yaptırım...

ABD, Türkiye’ye Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi yüzünden CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında yaptırım uyguladığını duyurdu. Karara birçok tepki geldi.

Yaptırım kararına ilk resmi tepkiyi, Dışişleri Bakanlığı verdi. Bu tepki, “Türkiye, ilişkilerimizi olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz olan bu karara karşı gerekli adımları atacak, uygun gördüğü şekilde ve zamanlamayla mukabelede bulunacaktır” söçleriyle gösterildi. Ardından AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “ABD’nin ittifak ilişkisi ruhu ve Türk-Amerikan ilişkilerinin tarihi derinliği ile asla bağdaşmayan yaptırım kararını reddediyoruz”, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar “Karar ülkelerimiz arasındaki ittifakın tüm değerlerini sarsmıştır” dedi.
CHP: KARARI KABUL ETMİYORUZ
Muhalefet de karara tepkisini dile getirdi. CHP adına İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, “Söz konusu yaptırımların nedeni olan S-400’lerin alımı, Türkiye’nin egemen kararıdır; o nedenle yaptırım adımını asla kabul etmemekteyiz” açıklamasını yaptı.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da, “Türkiye’nin ABD’nin himayesine ihtiyacı yoktur.CHP olarak hükümete diyoruz ki onları elinizin tersiyle itin. ‘Hadi oradan’ deyin, zerre taviz vermeyin, minnet etmeyin, Türkiye’ye de hakaret ettirmeyin” tepkisini gösterdi.
GELECEK PARTİSİ: İLİŞKİLERE ZARAR VERECEKTİR
Kararı kınayan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Bu karar Türkiye-ABD ilişkilerine de ittifak anlayışına da zarar verecektir. ABD’nin böyle bir karar açıklayabilmesi, ülkemizde iktidarın yönetim acizliğini de ortaya koymaktadır. Diplomasi hamasetle değil akılla, stratejiyle yürür” mesajını paylaştı.
İYİ PARTİ: TRUMP YÖNETİMİ ZEHİRLİ MİRAS BIRAKTI
İYİ Parti adına ise emekli büyükelçi Ahmet Kamil Erozan yönetiminde Uluslararası Politikalar Başkanlığı’nca yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “Trump yönetimi gider ayak aldığı bu kararlarla ardılına zehirli bir miras bırakmıştır” denildi.
PAYLAN’DAN S-400 İADESİ ÇAĞRISI
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise S-400 füze sistemini Türkiye’nin iade etmesini ve o parayla esnafa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 1000 liralık hibe yerine 20 bin lira hibe desteği yapılmasını istedi.

İRAN’DAN KARARA KINAMA
Yaptırım kararı sonrası açıklama yaparak tepki gösteren Rusya’nın ardından İran da bir açıklama yaptı. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD’nin Türkiye’ye yönelik tek taraflı yaptırımlarını şiddetle kınadıklarını belirtti. Twitter hesabından açıklama yapan Zarif, Türkiye halkı ve hükümetiyle dayanışmasını iletti.
NATO’DAN ÇÖZÜM ÇAĞRISI
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve ABD’nin NATO üyesi olduğuna dikkat çekerek, “NATO müttefiklerinin birbirine karşı yaptırım uyguladığı bir durum içinde olduğumuz için üzgünüm” ifadelerini kullandı. Stoltenberg, taraflara olumlu bir çözüm bulma imkanlarını değerlendirmeleri çağrısında bulundu.

4 PARTİDEN ABD YAPTIRIMLARINA TEPKİ: REDDEDİYORUZ

Gün içinde karara tepkiler gelirken, TBMM’de 4 siyasi parti ortak bir açıklama yaptı. AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti Grup Başkanvekillerinin imzasını taşıyan ve TBMM Genel Kurulu’nda okunan ortak açıklamada, ABD’nin Türkiye’ye karşı açıkladığı yaptırım kararı reddedildi.
Ortak açıklama sonrası bildiriye neden imza atmadıklarına dair HDP’den yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:
“Rusya’dan askeri malzeme alan ülkelere 2017’den beri otomatik olarak uygulanan CAATSA yaptırımlarının Türkiye’ye uygulanacağı en başından beri biliniyorken, beklenmeyen bir gelişmeymiş gibi yaklaşım sergilemeyi doğru bulmuyoruz. Yaptırım kararlarına karşı çıkmanın yolu, iktidarın ülkeyi uçuruma sürükleyen politikalarının arkasında hizalanmak değil, böylesi politikaların karşısında durup halka bir alternatif çıkış yolu göstermektir. Bu yaptırım kararlarının sorumlusu Türkiye’yi uluslararası alanda yalnızlaştıran AKP hükümetidir.”