Transdinyester, yeni Donbass olma yolunda

Transdinyester, yeni Donbass olma yolunda
Moldova’nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester’de birkaç gündür devam eden tablo, bölgenin yeni Donbass yolunda olduğunu gösteriyor.Rusya, Donbass gibi Rusça konuşan nüfusun baskı altında olduğunu savunurken Transdinyester’de...

Moldova’nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester’de birkaç gündür devam eden tablo, bölgenin yeni Donbass yolunda olduğunu gösteriyor.

Rusya, Donbass gibi Rusça konuşan nüfusun baskı altında olduğunu savunurken Transdinyester’de önceki gün meydana gelen patlama, ortalığı daha da karıştırdı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Moskova’nın Transdinyester’deki duruma müdahale edilmesini gerektirecek bir senaryonun yaşanmasını istemediğini söyledi. Rudenko, “Durum endişe verici, zira Transdinyester son ana kadar çatışmaya çekilmedi ve tarafsızlığını korudu. Sadece Transdinyester değil, keza Moldova da” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’a, günlük basın toplantısında, Kremlin’in Transdinyester’deki mevcut durumu neye bağlandığı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Moldovalı mevkidaşı Maia Sandu’yla konuşmayı planlayıp planlamadığı soruldu. Peskov, “Hayır, şu anda herhangi bir temas planlanmıyor. Söyleyebileceğim tek şey, orada durumun nasıl geliştiğini çok dikkatli bir şekilde takip ettiğimizdir. Bölgeden endişe verici haberler geliyor” yanıtını verdi.

“SUÇLULARIN İZLERİ UKRAYNA’YA UZANIYOR”
Transdinyester Cumhurbaşkanı Vadim Krasnoselskiy, son günlerde Transdinyester’deki terör eylemlerine ilişkin yaptığı açıklamada, “Acil soruşturma faaliyetlerinin ilk sonuçlarının gösterdiğine göre, bu saldırıların izleri Ukrayna’ya uzanıyor. Bu suçu organize edenlerin Transdinyester’i çatışmanın içine çekme amacı güttüklerini düşünüyorum” dedi.

“İÇERİDEKİLERİN GÜÇ MÜCADELESİ”
Moldova Devlet Başkanı Maya Sandu, Transdinyester bölgesinde yaşanan patlamaların ardından Güvenlik Konseyi liderleriyle bir araya geldi. Sandu, toplantı sonrası yaptığı açıklamada patlamaların, bölgeyi istikrarsızlaştırmaya niyetlenen karşıt güçler arasındaki iç mücadeleyle ilgili olduğunu iddia etti.